Vízerőművek: Az egyik legkülönlegesebb

Magazin

írta: Fáy Bence
2013/07/01

A víz erejét, ilyen-olyan formában, már évezredek óta használja az emberiség. Talán ez a legelterjedtebb megújuló energiaforrás. Három részes cikk sorozatunkban három vízerőművet vizsgálunk meg közelebbről. Ebben a részben Taum Sauk-ot mutatjuk be, amely a Föld egyik legkülönlegesebb vízerőműve.

A St Louis-tól 140 kilométerre, délre, Lesterville (Missouri) közelében található erőművet arra az esetre építették, hogy - ha a napközbeni kiugróan magas energia fogyasztás meghaladná a térség erőműveinek kapacitását - besegítsen az áramellátásba.

Hidroelektrikus erőmű
Megszoktuk, és ez is a logikus, hogy a vízi erőművek folyókon helyezkednek el. Ez az erőmű azonban közelről sem ilyen. A legközelebbi folyó is 80 kilométerre található (a Missisipi). És hogy még elgondolkodtatóbb legyen a működése, víztározója egy hegy tetején helyezkedik el, amelynek alakja egy hatalmas babszemre (egyesek szerint inkább vesére, vagy bizonyos szögől nézve egy szívre) emlékeztet.

Elhelyezkedésére választ ad a működése, ugyanis Taum Sauk a hirdoelektromos erőművek egyik típusa. Mikor plusz áramra van szükség, akkor a vizet a közeli Proffit-hegy tetejéről egy 2,1 kilométer hosszú alagúton keresztül átáramoltatják a 240 méterrel alacsonyabban elhelyezkedő turbinákhoz, és beindul az energiatermelés. A megfelelő mennyiség után a vizet, - általában éjszaka, mikor több a fölös energia, - visszaszivattyúzzák a tárolóba, ami így, tulajdonképpen egy hatalmas elemként funkcionál. Bár számos helyen találunk hasonló tárolókat a világon, ez az egyetlen, amelyben a víz visszatöltése nem természetes úton, hanem egy szivattyúrendszer segítségével történik.

Már a hatvanas években is működött, egészen a katasztrófáig
Építése 1960 - 1963-ig tartott. Két turbinája akkoriban egyenként 175 megawatt áramot tudott termelni, amelyet 1999-ben 225 megawattosra bővítettek. A medence falának magassága 240 méter volt, kapacitása 5.370.000 m³.


Az ok egy konstrukciós hiba
2005. december 14-én egy konstrukciós hiba folytán a medence falának egy része leomlott, amelynek következtében alig több mint 10 perc alatt 4 millió köbméter víz ömlött ki, elárasztva az alatta elterülő térséget. Szerencsére haláleset nem történt.

A hiba jól látható az alábbi képeken is.

Miután feltárták a hiányosságokat, hibákat, a korábban földdel körülvett tározót lényegében újraépítették, speciális beton "kockák", úgynevezett RCC (Roller-compacted concrete) felhasználásával.

A 2007 végén megkezdett "rekonstrukciós munkálatok" közel három évet vettek igénybe. 2010 áprilisában indították újra az erőművet. Az újjáépítési projekt meghaladta a 450 millió dollárt.


Képek forrása: Wikipedia; Geoscience world

 

forrás: wikipedia.org, kihagy6atlan.hu, erdekesvilag.hu, kitekinto.hu, hvg.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Duzzasszunk, vagy ne duzzasszunk?

Miért és mikor érdemes duzzasztógátat építeni? Tényleg minden esetben káros? Ezekre, és további kérdésekre is keressük a ...