Vízerőművek: Az egyik legkülönlegesebb

Magazin

írta: Fáy Bence
2013/07/01


A víz erejét, ilyen-olyan formában, már évezredek óta használja az emberiség. Talán ez a legelterjedtebb megújuló energiaforrás. Három részes cikk sorozatunkban három vízerőművet vizsgálunk meg közelebbről. Ebben a részben Taum Sauk-ot mutatjuk be, amely a Föld egyik legkülönlegesebb vízerőműve.

A St Louis-tól 140 kilométerre, délre, Lesterville (Missouri) közelében található erőművet arra az esetre építették, hogy - ha a napközbeni kiugróan magas energia fogyasztás meghaladná a térség erőműveinek kapacitását - besegítsen az áramellátásba.

Hidroelektrikus erőmű
Megszoktuk, és ez is a logikus, hogy a vízi erőművek folyókon helyezkednek el. Ez az erőmű azonban közelről sem ilyen. A legközelebbi folyó is 80 kilométerre található (a Missisipi). És hogy még elgondolkodtatóbb legyen a működése, víztározója egy hegy tetején helyezkedik el, amelynek alakja egy hatalmas babszemre (egyesek szerint inkább vesére, vagy bizonyos szögől nézve egy szívre) emlékeztet.

Elhelyezkedésére választ ad a működése, ugyanis Taum Sauk a hirdoelektromos erőművek egyik típusa. Mikor plusz áramra van szükség, akkor a vizet a közeli Proffit-hegy tetejéről egy 2,1 kilométer hosszú alagúton keresztül átáramoltatják a 240 méterrel alacsonyabban elhelyezkedő turbinákhoz, és beindul az energiatermelés. A megfelelő mennyiség után a vizet, - általában éjszaka, mikor több a fölös energia, - visszaszivattyúzzák a tárolóba, ami így, tulajdonképpen egy hatalmas elemként funkcionál. Bár számos helyen találunk hasonló tárolókat a világon, ez az egyetlen, amelyben a víz visszatöltése nem természetes úton, hanem egy szivattyúrendszer segítségével történik.

Már a hatvanas években is működött, egészen a katasztrófáig
Építése 1960 - 1963-ig tartott. Két turbinája akkoriban egyenként 175 megawatt áramot tudott termelni, amelyet 1999-ben 225 megawattosra bővítettek. A medence falának magassága 240 méter volt, kapacitása 5.370.000 m³.


Az ok egy konstrukciós hiba
2005. december 14-én egy konstrukciós hiba folytán a medence falának egy része leomlott, amelynek következtében alig több mint 10 perc alatt 4 millió köbméter víz ömlött ki, elárasztva az alatta elterülő térséget. Szerencsére haláleset nem történt.

A hiba jól látható az alábbi képeken is.

Miután feltárták a hiányosságokat, hibákat, a korábban földdel körülvett tározót lényegében újraépítették, speciális beton "kockák", úgynevezett RCC (Roller-compacted concrete) felhasználásával.

A 2007 végén megkezdett "rekonstrukciós munkálatok" közel három évet vettek igénybe. 2010 áprilisában indították újra az erőművet. Az újjáépítési projekt meghaladta a 450 millió dollárt.


Képek forrása: Wikipedia; Geoscience world

 

forrás: wikipedia.org, kihagy6atlan.hu, erdekesvilag.hu, kitekinto.hu, hvg.hu

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Duzzasszunk, vagy ne duzzasszunk?

Miért és mikor érdemes duzzasztógátat építeni? Tényleg minden esetben káros? Ezekre, és további kérdésekre is keressük a ...

A rovat legolvasottabbjai

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...