Milánó válasza a légszennyezésre

Hír

2016/03/07

Vajon elég motivációt jelenthet a biciklizéshez a pénz?

Miután Milánó 2008-ban elnyerte Európa légszennyezési fővárosának nem túl dicsőséges címét, nagyon úgy tűnik, hogy a településnek bőven akad teendője a rossz levegő ellen. Ennek egyik lépéseként azt tervezik, hogy anyagi motivációval veszik rá az embereket a biciklizésre. Hasonló kezdeményezésre egyébként volt már példa 2014-ben, Franciaországban, ahol fél éven keresztül tesztelték a rendszert, ott 25 Eurócentet fizettek minden biciklivel a munkába megtett kilométerért.

Ki akar biciklire ülni?
Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon technikailag mennyire megvalósítható a program. Ugyanis ahhoz, hogy valaki biciklizésre adja a fejét – különösen egy ennyire szennyezett városban -, több és más motiváció is kell, mint pusztán a pénz, arról nem beszélve, hogy Milánó útjait nem éppen biciklizésre tervezték. Egy felmérés szerint a biciklisek 56 %-a azért biciklizik, mert ezt találja a leggyorsabb és legkönnyebb közlekedési formának, 19% így tudja le az edzést, és mindössze 1% az, aki környezetvédelmi okokból teker.

Nem túl nagy az érdekődés
A francia program is mérsékelt lelkesedést eredményezett, a 10 000 potenciális résztvevőből mindössze 5% váltott biciklire. Az ötletnek azonban így is akadtak követői, egy másik olasz városban, Massarosában épp most próbálják ki, vajon sikeresebbek lesznek-e, mint a franciák. A fenntartható közlekedési megoldások megvalósítására 35 millió eurós állami támogatás áll rendelkezésre Olaszországban, melyért Milánónak más, szintén szennyezet olasz városokkal kell versenybe szállnia.

Az ötlet magában foglalja az ellenőrzőrendszert, mely figyelné a közlekedő sebességét, és bizonyítaná, hogy az illető tényleg bicklivel jár-kel – még ha ez nem csekély kihívást jelent is a milánói forgalomban. Mi mindenesetre reméljük, a nehezített pálya ellenére sokakat megmozgat majd ez a kezdeményezés.


Kép forrása / Szerző: Techmann224

 

forrás: grist.org
Ön váltana biciklire, ha fizetnének érte?

A rovat új hírei

Hasonló