Régi tragacsot elektromos autóra

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/02/22

Franciaországban az állam 11.000 dolláros támogatást nyújt azoknak, akik elektromosra cserélnék régi autójukat.

A zöld autóra váltás komoly költségekkel járhat, kiváltképp ha régi autónk eladásával akarunk némi pénzt szerezni rá. Franciaország pont ilyen esetekre dolgozott ki egy egyedi lehetőséget: ha 13 éves vagy annál is öregebb gépjárművét szeretné valaki elektromos autóra cserélni, az állam ezt 11.000 dollárral támogatja. Nem véletlen, hogy régi autók állnak a kampány célkeresztjében, ezek ugyanis jelentős mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátásért felelősek.

A bónusz - amit a kormány "csereprémiumnak" hív - az összes francia állampolgár rendelkezésére áll. A folyamat igen egyszerűen zajlik: az egyén leadja régi autóját, majd a kiszemelt új autó típusától függően megkapja a vásárlási támogatást.Korábban az Egyesült Államokban volt egy hasonló próbálkozás, melynek keretében a régi gépkocsit hatékonyabb belsőégésű autóra lehetett becserélni, amelyhez az állam - maximálisan - 4500 dollárban járult hozzá.

Láthatjuk, hogy a francia megoldás több szempontból is hatékonyabb, mivel itt az autók "zöldülése" van a középpontban, az elektromos autók pedig fenntarthatóbb jövőt jelentenek az emberiség számára. Remélhetőleg több európai ország is átveszi a francia példát.

A rovat új hírei

Hasonló