Autógumik újrahasznosítása

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2013/12/19

Magyarországon a megsemmisítésre váró 80 ezer tonna gumiabroncs mellett 40-50 ezer tonna keletkezik évente. Az eldobott autógumik nehezen bomlanak le, miközben vegyianyag-tartalmukkal (úgymint: arzén, kadmium, króm, higany és számos veszélyes szénhidrogén) károsítják a környezetet. Szennyező hatásuk aktív használatuk során is megfigyelhető, ilyenkor tömegük ~10 százalékát veszítik el.

Kreatív újrahasznosítás

Az autógumik a hétköznapi tárgyaktól kezdve (táskák, pénztárcák, övek, papucsok) a bútorokon keresztül a kültéri burkolatokig, számos formát ölthetnek. Használhatóak utak, árvízvédelmi gátak, partfalak kialakítására, földrengés biztos épületek létrehozására, és autópálya zajvédő falak építésére, valamint hasznosak az erózió elleni védelemben.

Az újrahasznosítás folyamata

Az autógumik mintegy felét anyagában hasznosítják újra a gumigyártásban. A feldolgozás során a gumiterméket felaprítják, abból granulátumot készítenek, miközben az acél- és textilalkotókat elkülönítik. Következő lépésben szitálással szortírozzák ezt az alapanyagot, amelyből – a kaucsuk helyettesítőjeként - gyengébb minőségű gumitermékeket állítanak elő. További lehetőségként ragasztóval keverve préselik össze, amelyből lemezeket, téglákat, burkolólapokat (például sportpályák borításához) állítanak elő.

A jövő fenntartható házának alapanyaga

A Mike Reynolds nevéhez fűződő építkezési technológia az abroncsok nagyfokú teherbíró képességén alapszik. Az Earthship néven ismert épület külső és belső falait egymásra rakott gumiabroncsokból készítik, amit földdel fednek be. A módszer a gyakorlatban jelentősen felülmúlja a hagyományos struktúráktól elvárt teherbírást, nem is beszélve a hőszigetelésről (a fal passzív módon tárolja a hőt).

Égetés?

Elsősorban cementgyárakban terjedt el az abroncsok égetése, fűtési energiává alakítása. A szén és a gumi fűtőértéke nagyjából megegyezik, és az utóbbinál kevesebb szén-dioxid keletkezik, azonban figyelmbe kell vennünk, hogy a gumiégetés során jelentősen több környezetszennyező gáz szabadul fel, ezért az eljárás engedélyeztetéséhez megfelelő szűrőberendezések szükségesek.

Megannyi lehetőség rejlik a gumiabroncsok újrahasznosításában. Ennek kiaknázásához azonban időt és energiát kell befektetnünk a szeméttelepek és az égetés adta kényelmes "megoldások" alkalmazása helyett.

 

A rovat új hírei

Hasonló