Elképesztő mennyiségű mikroműanyag kerül a levegőbe a gumiabroncsokról

Hír

írta: MTI
2021/04/18

Hatalmas gondot okoz a mikroműanyag-szennyezés, mely már a világ legeldugottabb részeire is eljut, és kimutatható az élőlények (állatok, emberek) szervezetében is. És nem csak a vízben, földben, hanem a levegőben is jelen van. Az Utahi Állami Egyetem kutatói annak jártak utána, honnan kerül a légkörbe annyi műanyagrészecske.

Janice Brahney adjunktus kutatócsoportja egy új modellezéssel feltárta: a közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe.

A kutatók egy korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy 1100 tonna mikroműanyag lebeg a levegőben az Egyesült Államok nyugati térségében, arra összpontosított az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) a héten bemutatott új kutatásában, hogy miként kerültek ezek a láthatatlan műanyagdarabkák a légkörbe, mennyi ideig maradnak ott, hol összpontosulnak a mikroműanyag-lerakódások világszerte a légkörben.

Modellezésük szerint a légköri mikroműanyag az Egyesült Államok nyugati részén elsősorban az országutakról (84 százalék) származik, ahol a gépkocsik súrlódó kerekeiből kerülnek a levegőbe az apró műanyagdarabok. Tizenegy százalékuk az óceánokból kerül a levegőbe: a fel nem oldott műanyagrészecskékkel szennyezett óceánhullámokból a szél kapja fel és repíti őket. A mezőgazdasági talaj pora a levegőben lévő mikroműanyag öt százalékáért felelős.

A légkörben lévő mikroműanyag képes mintegy 6,5 napig ott maradni, ez elegendő ahhoz, hogy áthaladjon egy kontinens fölött - idézte Natalie Mahowaldot, a tanulmány társszerzőjét az egyetem közleménye.

Mikroműanyagok jelenlétének vizsgálata:

A legvalószínűbb műanyaglerakódások a légkörben a Csendes-óceán és a Földközi-tenger térsége, a kontinensekre is több mikroműanyag jut a szennyezett óceáni forrásokból, mint amennyi onnan jut el az óceánokba. Az Egyesült Államokból, Európából, a Közel-Keletről, Indiából és Kelet-Ázsiából jut a legtöbb szárazföldi eredetű mikroműanyag-lerakódás a légkörbe. Az Egyesült Államok nyugati partvidékét, a Földközi-tenger partjait és Ausztrália déli tengerpartjait szennyezik leginkább az óceáni eredetű, levegőbe kerülő mikroműanyagok.

A mezőgazdasági eredetű légköri mikroműanyagok leginkább Észak-Afrikában és Eurázsiában jelentősek, míg a közúti közlekedés okozta légköri mikroműanyagok világszerte jelentősen szennyeznek.

Janice Brahney szerint ez a tanulmányuk csak a kezdet. További kutatások szükségesek annak megértésére, hogy a különféle környezet - a nedves, vagy a száraz klíma, a hegyvidéki térségek, síkságok - milyen hatással vannak erre a folyamatra.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Matt Hardy

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

70 éve nyelik a halak a műanyagot

Kutatók alapos vizsgálatnak vetették alá a chicagói Field Múzeum halgyűjteményét. A 20. század elejétől kezdve évtizedenként ...

Jön a pitypangalapú gumiabroncs

A Continental teszteli az első természetes, pitypanggyökérből előállított kaucsuk felhasználásával készült téli ...