Startolt Európa legnagyobb üzemanyagcellás erőműve

Hír

2016/10/12

A németországi Mannheimben helyezték üzembe Európa első olyan üzemanyagcellás erőművét, mely kapacitásával átlépi az egy megawattos küszöböt. Az 1,4 megawattos erőművet az E.On és a FuelCell Energy Solutions együttműködésével építették meg a FRIATEC AG gyára mellett, mindössze kilenc hónap alatt, és szeptember közepén helyezték üzembe.

Az üzemenyagcella ígéretes alternatíváját jelenti a hagyományos hő- és atomerőműveknek. A földgázzal működő üzemanyagcella körülbelül 11,2 GWh-nyi áramot és 6000 MWh-nyi hőenergiát szolgáltat a korrózió- és kopásálló anyagok gyártására szakosodott FRIATEC-nek, mely így a gyártási folyamatai során fellépő energiaigénynek 60%-át lesz képes fedezi.

Az üzemanyagcella más decentralizált technológiákhoz képest, mint amilyen a gázturbina például, sokkal hatékonyabban hasznosítja az üzemanyagot, ráadásul nem égetéssel működik, így virtuálisan nem bocsát ki károsanyagot. A FRIATEC ezáltal a széndioxidkibocsátását közel évi 3000 tonnával tudja csökkenteni, ami körülbelül annyinak felel meg, amennyit 250 000 családi autó 100 kilométeres távon bocsát ki. (Egyébként van ennél nagyobb, a FuelCell weboldalán találtunk 3,7 MW kapacitású erőművet is.)

Az üzemanyagcella az üzemanyagot, mely jelen esetben gáz, egy nagyon hatékony elektrokémiai folyamat során alakítja hővé és elektromossággá. Az üzemanyagcella több, különálló elemet egyesít, melyek mindegyikében egy anód, egy katód és egy elektrolit található. A földgáz vagy biogáz itt lép reakcióba az oxigénnel, és ez elektromos áramot generál, valamint hőt és vizet hoz létre. Az üzemanyagcella folyamatosan generálja az áramot, míg az üzemanyagból utánpótlás érkezik. A keletkező hő, mely akár a 400 Celsius-fokot is elérheti, tovább hasznosítható gőzként és hideg vagy forró vízként.

- Az E.On-al együtt képesek vagyunk több megawattos kapacitású üzemagyagcellás erőműveket építeni. Ez az együttműködés alkalmat ad arra, hogy új piacokra is bevezessük az üzemanyagcellás erőműveinket, melyek a világ számos pontján már bizonyítottak - mondta Chip Bottone, a FuelCell Energy elnöke.


Képek forrása: FuelCell EnergyFRIATEC AG

forrás: friatec-ceramics.com, eon.com, fuelcellenergy.com

A rovat új hírei

Hasonló