Magyarországon épül fel a világ első biológiai metánfejlesztéssel működő erőműve

Hír

írta: ecolounge
2016/10/27

A világ első, hálózati termelésre képes, úgynevezett "power-to-gas" típusú erőműve az MVM Csoport és egy német startup cég, a megújuló energiával foglalkozó Electrochaea együttműködésében épül fel. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz majd.

Az Electrochaea és az MVM Csoporthoz tartozó Smart Future Lab Zrt. (SFL) közös céget hozott létre az erőmű megépítésére, így megvalósult az MVM Csoport első startup befektetése.

Az erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti. Technológiáját az Electrochaea fejlesztett ki. A szabadalmaztatott biokatalizátor (a neve biocat, weboldala itt érhető el) a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és szén-dioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea). Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható.

A müncheni székhelyű Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára, és egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is, forradalmi technológiája rendkívüli lehetőségeket kínál. A társaság 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 megawatt kapacitású, hálózati szintű erőművet Dániában. A társaság Svájcban és az Egyesült Államokban is létesít erőműveket, középtávon 1 gigawattnyi kapacitás  kiépítését tervezi. Az Electrochaea és az SFL - az MVM Csoport startup-inkubációs cégének - közös vállalkozása, a Power-to-Gas Hungary Kft. (PtG)  közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd a magyarországi villamos áram- és földgáz-hálózatokhoz.

A közös cég révén az Electrochaea folyamatosan és nagymértékben növekedhet Magyarországon és az egész közép-európai régióban, ami rendkívül jelentős mérföldkő a társaság számára, hiszen közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy minél több nagyteljesítményű, hálózati szintű erőművet hozzon létre.

 

Fotó: A világ első megawatt-osztályú “power-to-gas” erőmű központi egysége, melyet a dániai Hydrogenics vállalat számára építettek. - Forrás

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legszebb vízerőműve

Egy erdő szélén áll az a különlegesen formatervezett vízierőmű, mely 1600 norvég családnak szolgáltat áramot. Az erőmű ...