Ennyi erőmű üzemel a világon

Hír

2016/04/04

Míg néhány ország már lemondott az atomról, máshol javában zajlanak az építkezések.

70 éve még sokan meg voltak győződve arról, hogy az atomenergia jó irányba változtatja a világot, és gyors növekedést is vártak tőle. A ’60-as évek közepén azt jósolták, 2000-re az Egyesült Államok elektromos ellátásának mintegy felét ebből fogják fedezik. Valójában azonban az atomenergia aránya még 2016-ban is csak 20%, míg globálisnak mindössze 14%. A Carbon Brief nemrégiben készült térképén a világon valaha épített és most épülő összes reaktor helyét láthatjuk. Jelenleg világszerte összesen 400 erőmű üzemel.

Néhány ország már majdnem teljesen lemondott az atomenergiáról, mint például Németország, ahol 8 reaktort zártak be a fukushimai katasztrófa után, míg a megmaradtak működését 2022-ig tervezik beszüntetni. Litvánia és Olaszország is kapcsolt le erőműveket, Svédország nemzeti áramszolgáltatója pedig idén januárban jelentette be, hogy veszteségesek az atomerőművei, ezért pénzügyi okokból bezárhatja őket.

Az atomenergia többek között azért nem éri meg annyira, mert nagyon sokba kerül egy erőmű felépítése. Míg a szél- és naperőművek költsége folyamatosan csökken, az atomenergiáé a legtöbb helyen egyre nő. Az 1950-es évek közepe óta az atomenergia ára háromszorosára nőtt, míg a napenergia 2500-szor olcsóbb lett. A Georgia Power's Vogtle erőmű új reaktorainak költségeit például a kezdeti 14 milliárd dollár helyett 21 milliárdra becsülik. Az első reaktorok még a ’70-es években készültek, de az építkezés már ekkor is egy évtizeddel tovább tartott a tervezettnél és 10-szer többe került.

A költségek ellenére még mindig épülnek új erőművek, főleg Ázsiában. A 66 készülő erőműből 24 található Kínában, India pedig szeretné nukleáris kapacitását 6 gigawattról 63 gigawattra növelni 2032-ig - bár azt még nem tudják, miből fedeznék mindezt. Az Egyesült Királyságban, miután évtizedek óta nem épült erőmű, most ellentmondásos tervek láttak napvilágot egy új állomásról.

A Nemzetközi Energiaügynökség azt mondja, négyszer ilyen gyorsan kellene új atomerőveket építeni ahhoz, hogy a klímacélokat teljesíteni lehessen, Mark Jacobson, a Stanford Egyetem professzora szerint azonban nem várhatunk az atomerőművekre a klímakérdés megoldásában. 20 év múlva, mire sikerülne felépíteni és működésbe állítani az atomerőművek következő sorozatát, a sarki jég teljes egészében elolvadna. Emellett számításba kell venni, hogy az atomenergia sem teljesen tiszta, mivel az urán finomításához is gyakran fosszilis energiaforrásokat használnak. Jacobson szerint a nap-, szél- és vízerőművek is költséghatékony és megbízható energiaforrásként szolgálhatnak.


Kép forrása

 

forrás: fastcoexist.com

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legszebb vízerőműve

Egy erdő szélén áll az a különlegesen formatervezett vízierőmű, mely 1600 norvég családnak szolgáltat áramot. Az erőmű ...

A rovat legolvasottabbjai