Ennyi atomerőmű üzemel a világon

Hír

2016/04/04

Míg néhány ország már lemondott az atomról, máshol javában zajlanak az építkezések.

70 éve még sokan meg voltak győződve arról, hogy az atomenergia jó irányba változtatja a világot, és gyors növekedést is vártak tőle. A ’60-as évek közepén azt jósolták, 2000-re az Egyesült Államok elektromos ellátásának mintegy felét ebből fogják fedezik. Valójában azonban az atomenergia aránya még 2016-ban is csak 20%, míg globálisnak mindössze 14%. A Carbon Brief 2016-ban készült térképén a világon valaha épített és épülő összes reaktor helyét láthatjuk. Jelenleg világszerte összesen 400 erőmű üzemel.

Néhány ország már szinte teljesen lemondott az atomenergiáról, ilyen például Németország, ahol 8 reaktort zártak be a fukushimai katasztrófa után, míg a megmaradtak működését 2022-ig tervezik beszüntetni. Litvánia és Olaszország is kapcsolt le erőműveket, Svédország nemzeti áramszolgáltatója 2016 januárban jelentette be, hogy veszteségesek az atomerőművei, ezért pénzügyi okokból bezárhatja őket.
Update: 2017-ben Svájc is döntött, a szavazók többsége támogatta a kormánynak azt a tervét, hogy az ország mondjon le az atomerőműveiről, és térjen át a megújuló energiaforrások használatára. Svájcban 4 atomerőműben 5 reaktor működik, egynek a leállítását már 2019-ben elkezdhetik, a többi esetében még nincs dátum.

Míg a szél- és naperőművek költsége folyamatosan csökken, az atomenergiáé a legtöbb helyen egyre nő. Az 1950-es évek közepe óta az atomenergia ára háromszorosára növekedett, míg a napenergia 2500-szor olcsóbb lett. A Georgia Power's Vogtle erőmű új reaktorainak költségeit például a kezdeti 14 milliárd dollár helyett 21 milliárdra becsülik. Az első reaktorok még a ’70-es években készültek, de az építkezés már ekkor is egy évtizeddel tovább tartott a tervezettnél és 10-szer többe került.

A költségek ellenére még mindig épülnek új erőművek, főleg Ázsiában. A 66 készülő erőműből 24 található Kínában, India pedig szeretné nukleáris kapacitását 6 gigawattról 63 gigawattra növelni 2032-ig - bár azt még nem tudják, miből fedeznék mindezt. Az Egyesült Királyságban, miután évtizedek óta nem épült erőmű, most ellentmondásos tervek láttak napvilágot egy új állomásról.

A Nemzetközi Energiaügynökség azt mondja, négyszer ilyen gyorsan kellene új atomerőveket építeni ahhoz, hogy a klímacélokat teljesíteni lehessen, Mark Jacobson, a Stanford Egyetem professzora szerint azonban nem várhatunk az atomerőművekre a klímakérdés megoldásában. 20 év múlva, mire sikerülne felépíteni és működésbe állítani az atomerőművek következő sorozatát, a sarki jég teljes egészében elolvadna. Emellett számításba kell venni, hogy az atomenergia sem teljesen tiszta, mivel az urán finomításához is gyakran fosszilis energiaforrásokat használnak. Jacobson szerint a nap-, szél- és vízerőművek is költséghatékony és megbízható energiaforrásként szolgálhatnak.


Kép forrása

 

forrás: fastcoexist.com

A rovat új hírei

Hasonló

Veszélyben Ukrajna atomerőműi

Ukrajnában 4 atomerőmű és számos radioaktív hulladéklerakó működik, melyeket súlyos veszélyeztetnek a harcok. A Nemzetközi ...

A világ legszebb vízerőműve

Egy erdő szélén áll az a különlegesen formatervezett vízierőmű, mely 1600 norvég családnak szolgáltat áramot. Az erőmű ...