Egy buszgarázsból válhat virtuális erőmű Londonban

Hír

írta: MTI
2020/08/16

Virtuális erőművé válhat az észak-londoni Northumberland Park buszgarázs, a világ legnagyobb tesztüzeme, ahol az áram előállításának új, környezetbarát módját próbálják ki - írta az Evening Standard online kiadása.

A tesztben a parkoló elektromos buszok akkumulátorában tárolt energiát használják fel és töltik vissza az áramhálózatba. Hatékonyabbá teszi a hálózatot, ha az alacsony fogyasztás óráiban zajlik a buszok töltése és a csúcsidőszakban visszakerül belőlük az áram a hálózatba.

A Bus2Grid elnevezésű, állami finanszírozású projekt novemberben indul és három éven át tart.

Virtuális erőművek

A projekt a V2G technológián alapul. A V2G egy mozaikszó, amely az angol Vehicle To Grid kifejezést takarja, és a lényege az, hogy ebben az esetben nem az autó vesz fel energiát a hálózatból, hanem az elektromos autóból érkezik energia a villamos hálózat felé, tehát nem az akkumulátorait tölti ilyenkor, hanem a feltöltött tárolóegységeiből vesz ki energiát, hogy továbbítsa azt az elosztó hálózat felé. Mindez a megújuló energiaforrások elterjedése szempontjából hasznos, mivel azok termelése olykor ingadozó lehet - ezt hivatott a V2G technológia kompenzálni. (Forrás: villanylap.hu )

A tesztek alatt eleinte 28 kétszintes londoni busz akkumulátorait használják, ezek több mint egy megawatt energiát tudnak visszaadni a hálózatnak.

A projektet vezető SSE Enterprise energiacég szerint ha a nagyjából 9000 buszból álló londoni flotta venne részt az energia-visszatöltésben, az több mint 150 ezer háztartás igényeit fedezné.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Steven's Transport Photos


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló