Stratégiai vízbázist hoznak létre a Homokhátságon?

Hír

írta: ecolounge
2017/11/25

500 millió vagy akár egymilliárd köbméter vizet is lehetne ott tárolni. - Ezzel orvosolni lehetne a mezőgazdaság problémáit, aszályos időszakban öntözni lehetne a földeket.

Júliusban szerkesztőségünk is megkapta Jászszentlászló, Szank, Móricgát községek önkormányzatai, a Dong-ér - Kelő-ér vize Egyesület és az Szövetség az Élő Tiszáért nyílt levelét (itt olvasható), melyben felhívják a klímaváltozás megtapasztalt veszélyre a figyelmet és egyben segítséget kérnek a fenyegető veszély elhárításához.

Most úgy tűnik, küszöbön a megoldás...

A Magyar idők értesülései szerint ugyanis a kormány előtt van egy fejlesztési terv arról, hogy vízpótló rendszereket, csatornákat és stratégiai célú víztározókat hoznának létre a Duna–Tisza közén, a Homokhátságon.
A vizet a Dunából és a Duna-völgyi főcsatornából nyernék, és felszivattyúznák a Homokhátság magasabb területeire. Innen pedig gravitációs úton tudnák leengedni a vizet az alacsonyabban fekvő területek csatorna- és víztározó-hálózataiba.

Ám ami ennél sokkal fontosabb, hogy 500 millió vagy akár egymilliárd köbméter vizet lehetne ott tárolni, ami így felhasználható lenne a vízhiányos területeken.
A fejlesztés bekerülése akár elérheti a 2-300 milliárd forintot is.

A víztározók építése valóban nem várhat!
Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa:
A szakemberek 2021-2050 között minden évszakban szinte az ország egész területén 1 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel számolnak. Az évszázad végére pedig a nyári hónapokban több mint 4 fokos melegedés is lehetséges.
Noha az éves csapadékösszegben nem számíthatunk nagy változásra, a "csapadék-szélsőségek" kialakulására annál inkább: A jövőben akár néhány alkalom alatt érkezhet akkora csapadékmennyiség, mely korábban több tavaszi - nyári hónap alatt hullot le, ugyanis az eddigi évszakos eloszlás átrendeződik majd. A nyári csapadék a következő évtizedekben 5, az évszázad végére akár 20 százalékkal is csökkenhet, míg ősszel és télen jóval több csapadék várható a megszokottnál. A szárazabb, aszályosabb időszakok tehát nyáron drasztikusan megnövekednek majd, míg ősszel a nagymennyiségű és intenzív csapadék válik gyakoribbá.

Kép forrása

A rovat új hírei

Hasonló

Negatív rekord a Tiszánál!

A Tiszán ma mérték minden idők legalacsonyabb vízszintjét, de hasonló a vízállás a Duna több szakaszán és a kisebb folyókon ...