Negatív rekord a Tiszánál!

Hír

írta: ecolounge
2015/08/15

A Tiszán ma mérték minden idők legalacsonyabb vízszintjét, de hasonló a vízállás a Duna több szakaszán és a kisebb folyókon is.

A hosszú ideje tartó hőség miatt a hazai folyók vízszintje igen alacsony, augusztus 14-én a Tiszán, a Dunán és a kisebb folyókon is már sokfelé megközelítette a vízállás a valaha mért legkisebb szintet. A Tisza ma mért vízállása a Kiskörei-víztározónál 320 centiméter, mely minden idők legalacsonyabb vízszintjének számít! A folyó vízállása egyebek mellett Szolnoknál is nagyon alacsony: alig magasabb az eddig mért legalacsonyabb szintnél úgy, hogy folyamatosan pótolják a kiskörei víztározóból.

Augusztus eleje óta kritikussá vált a vízállás a Dunán is, Budapestnél a vízszintje most 106 centiméter.

A meteorológiai előrejelzések augusztus 17-ére és 18-ára a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére is jelentős mennyiségű, 10-70 milliméter közötti csapadékot jeleznek, ami azt jelenti, hogy megemelkedik majd a folyók vízszintje. Például a Duna vízszintje várhatóan 135 centiméter körülire fog emelkedni.

Németországban a Duna több szakaszán teljesen leállt a közlekedés. Van, ahol a legmélyebb ponton is mindössze másfél méter mély a folyó, ezen pedig semmilyen nagyobb hajó nem tud áthaladni. Szerbiában kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan, de még hajózható a Duna, Romániában viszont szintén rekordalacsony a vízszint. Európa más folyóin is hasonló a helyzet, Drezdánál például az Elbán már csak gumicsónakkal lehet közlekedni, mert a folyó a legmélyebb, középső része is csupán fél méter mély.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Beavatkozásaink következménye

Az utóbbi években a világ különböző országaiban és Magyarországon is egyre nagyobb gondot okoznak a szélsőséges természeti ...