A Tesla meghódítja a közműveket is?

Hír

2015/03/02

A cég új technológiát fejleszt, melynek eredményeként akkumulátorral kombinált napelemeket hoz majd forgalomba.

A Tesla Motorst leginkább elektromos autójuk, a Model S kapcsán ismerhettük eddig, egy ideje azonban új technológián dolgoznak, melynek eredményeként lítium-ion akkumulátorral kombinált napelemeket hoznak forgalomba lakossági és üzleti felhasználásra.

Napelemet minden háztartásnak
Néhány hónapon belül elkészül a Tesla háztartási napelemének prototípusa, melyet hamarosan használhatnak is az érdeklődők legyen szó magán- vagy üzleti környezetről – mondta Elon Musk, a cég ügyvezető igazgatója egy nemrégiben tartott konferencián. – A dizájn már kész, még nagyjából fél év kell, hogy megindulhasson a gyártás – tette hozzá.
Elképzeléseik szerint a napelemek lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók nagyobb függetlenségre tegyenek szert az áramszolgáltatóktól. Ez a lehetőség a Morgan Stanley pénzügyi elemző cég véleménye szerint igen káros folyamatokat indíthat el. Afeletti aggodalmukat fejezték ki, hogy a fogyasztók leszakadnak a hálózatról, és pénzüket nem invesztálják tovább a közművekbe.

A gyártás most
A Tesla egyébként már jelenleg is gyárt napelemeket a Solar Cityvel együttműködve, melynek szintén Musk az egyik tulajdonosa. Emellett fremonti, kaliforniai üzemében is készülnek a nagy napelemrendszerek, melyeket például a cég különböző kereskedelmi egységein, például Tejon Ranch-i töltőállomásán találhatunk.

A szolgáltatók
A legnagyobb piacot azonban a közművek jelentik a Teslának. – Sok közszolgáltató működik ezen a területen, és a legtöbbjükkel már tárgyalunk – mondja JB Straubel, a cég technológiai vezetője. – Ez az üzleti terület egyre nagyobb figyelmet érdemel tőlünk.
Kaliforniában pártolják a megújuló energiaforrásokat, mint a nap- és szélenergia, és az áramellátás korszerűsítésének lehetőségét látják ezekben az eszközökben, melyek segíthetnek az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésében is. A szolgáltatók, mint a PG&E, vállalták, hogy 2020-ra 1,3 gigawattra emelik energiatároló-kapacitásukat, ami körülbelül 1 millió otthon áramellátására elegendő.

Az energiatárolás módszerei
Az energia tárolása egyre égetőbb kérdés az áramellátásban. Más elterjedt energiatárolási módszerekkel ellentétben, mint a fa vagy a szén, az elektromos energiát többnyire csak azonnal lehet felhasználni, amint létrejött - vagy gyorsan más energiaformává kell alakítanunk, például mozgási vagy kémiai energiává.

Az áramtárolás egyik leginkább bevált módja a hidroelektromos rendszer használata, mely elsősorban Norvégiában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban terjedt el. Ennek során a földrajzi adottságokat használják: megemelt gyűjtőmedencékben nagy mennyiségű vizet tárolnak, és a kisebb energiaigényű időkben az energiafelesleg felpumpálja a vizet a tárolóba. A berendezés aztán kiengedi a vizet, ami turbinagenerátorokon keresztülzúdulva adja vissza a helyzeti energiából származó áramot. Az áramtárolás más lehetséges módjai lehetnek a lendkerék, a sűrített levegő, a hidrogén vagy a termikus energia.

forrás: bloomberg.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló