Új műanyag-feldolgozó üzem: Károsanyag-kibocsátás nélkül, naponta tíz tonnányi hulladékot hasznosítanak újra

Hír

írta: MTI
2017/05/07

A Tolna megyei létesítményben a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat károsanyag-kibocsátás nélkül hasznosítják.

Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon. Az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé.

Az eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle.

A műanyaghulladékokat jelenleg Magyarországon égetőkben vagy pirolizálással - hő általi kémiai lebontással - dolgozzák fel; mindkét eljárásnak van környezetterhelési kockázata és a társadalmi elfogadottságuk is alacsony.

A megújuló energia projekteket bonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól 434 millió forint támogatást nyert el.
A beruházás másfél-három év közti időtartam alatt térül meg.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló