Éles üzembe lépett Magyarország legkorszerűbb, legnagyobb kapacitású kommunális hulladékválogatója

Hír

írta: ecolounge
2017/02/15

A világ egyik legmodernebb technológiáját alkalmazó kommunális hulladékválogatójában mágneses, optikai és röntgensugaras berendezések is működnek.

Miután sikerrel zárult az új békéscsabai hulladékválogató próbaüzeme, a gyár élesben is megkezdi működését. Februárban még csak egy műszakban, márciustól viszont már két műszakban, azaz napi 16 órában fogja szortírozni a hulladékot a tervek szerint. A létesítmény - mely jelenleg Magyarország legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb kommunális hulladékválogatója - része annak a térségi hulladékgazdálkodási rendszernek, amelyet a "Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás" (rövidítve: DAREH) valósított meg, uniós, valamint állami támogatásnak köszönhetően.

Így működik a DAREH rendszere:
A városban egyelőre hulladékudvarokban és -szigeteken gyűjtik a szelektív hulladékot, de a tervek szerint később minden háztartás saját, 100 vagy 240 literes szelektív kukát kap majd, melyben a műanyag palackokat és flakonokat, a műanyag zacskókat és fóliákat, a fém konzervdobozokat, az alumínium üdítős dobozokat, az üres fémflakonokat, kartondobozokat, újságpapírokat vagy az irodai papírhulladékot gyűjthetik majd.

A hulladékot az automata válogatóműbe szállítják, ahol gépek bontják ki a zsákokba gyűjtött anyagokat, majd fellazítják és felaprítják azt. Ezután következik a méret és súly alapján történő szétválogatás, és ezt követi az alapanyag szerinti kategorizáció.

Mindehez olyan korszerű berendezések állnak rendelkezésre, mint például a gépbe épített mágneses szeparátor, mely a vasat és az egyéb mágnesezhető fémeket nyeri ki az anyaghalmazból. De a nem mágnesezhető fém - például az alumínium - sem vész kárba, ezt egy másik eljárás során különítik el. A PET-et, a papírt, a fóliát, a kartont vagy a polietilént a visszaverődött fény alapján, optikai NIR (near infrared – infravörös közeli tartomány) érzékelők segítségével válogatják szét. Ami ezek után marad, azt kézzel válogatják és rendszerezik, és amit így sem sikerül hasznosítani, azt a tervek szerint áram és hőenergiaként használnák fel.

Az egyedülálló eljárásoknak köszönhetően a folyamat végére a hulladékból nagy tisztaságú, homogén, újrafelhasználható nyersanyagok keletkeznek, vas, alumínium, PET, papír, fólia vagy éppen polietilén, melyek a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

A telephely területe öt hektár, melyen 50 ezer tonna hulladék tárolására van engedély. A válogató csarnok 4800 négyzetméteren helyezkedik el, és napi 550 tonna hulladék átválogatására alkalmas. Ez azt jelenti, hogy a keletkező vegyes háztartási hulladékmennyiségnek körülbelül a 40 százalékát képes újrafelhasználásra kiválogatni. A válogatóműben műszakonként 27 személy dolgozik. A korszerűsítés keretében a válogatómű mellett nyolc hulladékudvart és négy átrakó állomást hoztak létre, emellett több járművet is beszereztek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezéséhez.

A dél-békési hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése 390 ezer ember életkörülményeit javítja, 300 százalékkal növeli a hasznosítható hulladék mennyiségét, és 73 százalékkal csökkenti a lerakott hulladéktömeget.


Kép forrása: DAREH

 

forrás: mti.hu, darehbazis.hu

A rovat új hírei

Hasonló