Biomassza erőmű épül Szabadegyházán

Hír

írta: MTI
2017/04/02

Letették a szabadegyházai Hungrana Kft. újabb biomassza erőművének alapkövét hétfőn. A másfél milliárd forintos beruházással a cég a termeléshez használt teljes gőz- és hőigényét száz százalékban maga fogja kielégíteni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: a vállalat hosszú távra tervez, ezt bizonyítják az évről évre megvalósított fejlesztések. Hozzátette: a fejlődés mellett fontos számukra a környezet védelme is, hiszen csak magyar, GMO-mentes alapanyagot használnak, bioetanolt állítanak elő a gépjárművek számára, és a 2012-ben átadott biomassza kazánt is bővítik.

A meglévő biomassza erőműben évente 60 ezer tonna szalmát és 12-15 ezer tonna napraforgóhéj pelletet égetnek el, amivel a gőz- és hőigényének kétharmadát fedezik. - A most kezdődő fejlesztéssel ez az arány száz százalékra nő.

A Hungrana piaci pozíciója folyamatosan erősödik, Európa legjelentősebb kukorica feldolgozója, miközben több mint száz éve meghatározó szereplői a magyar élelmiszeriparnak. Míg az 1990-es években naponta 400 tonnás kukorica-feldolgozási kapacitással rendelkezett, mára már napi 3500 tonnára növelték kapacitásukat. - Az elmúlt 10 évben 225 millió euró beruházást hajtottak végre, jelenleg 1,15 millió tonna kukoricát dolgoznak fel. Ebből körülbelül 310 ezer tonna izocukrot, 180 millió liter alkoholt, 60 ezer tonna keményítőt, 105 ezer tonna glükózt és dextrózt, 270 ezer tonna CGF takarmányt, 44 ezer tonna glutént, 63 ezer tonna csírát állítanak elő.


Kép forrása (eredeti kép): WikipediaSteve Jurvetson

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Fűtsünk megújuló energiával!

Földgáz helyett jöjjön a földhő, a biomassza és a napenergia. Ez nemcsak a környezetet kíméli, hanem a gazdaságnak is jelentős ...