Magyar innováció: Vegyes gyűjtésű szilárdhulladékok válogatására szolgáló berendezést fejlesztenek Zalaegerszegen

Hír

írta: MTI
2016/12/20

Az eddigi hulladékkezelési módszereket átalakító, a vegyes gyűjtésű szilárdhulladékok válogatására szolgáló berendezés fejleszt ki Zalaegerszegen a 3B Hungária Kft. és a zalakarosi Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködésben.

A zalaegerszegi projekt keretében olyan öt eszközből álló korszerű technológiai rendszert fejlesztenek ki és építik meg a prototípusát, amely átalakítja az eddigi hulladékkezelési módszereket. Az új berendezésekkel a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű, szilárd települési hulladékok szétválogatását, továbbá a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítását és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálását környezetkímélő módon oldják meg.

Az új technológiai rendszerrel a szilárd települési hulladékokból több értékes anyag hasznosítható, a kompakt méretű berendezésekkel csökken a helyigény, az energiafogyasztás és a környezetterhelés, illetve költséghatékony módon nyerhetők megfelelő minőségű másodnyersanyagok és -tüzelőanyagok. A hulladékkezelő rendszer moduláris felépítése révén rugalmasan igazítható a települési igényekhez, könnyen szállítható és gyorsan szerelhető.

A prototípus próbaüzeme a tervek szerint 2017 szeptember végéig elindul, a teljes projekt befejezése pedig 2018. február végére várható.

A korszerű hulladékfeldolgozó rendszer kifejlesztését GINOP projektként, a Széchenyi 2020 program keretéből elnyert 506,37 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány támogatásával valósul meg.


Kép forrása: www.geograph.org.uk / Richard Hoare


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai