Vegyszermentes sterilizálás fénnyel

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/01/07

Újabb környezettudatos és számos alkalmazási lehetőséget is magában hordozó módszert fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetemen.

Innovatív, komplex megoldás
A közösségi helyiségekben, így például az óvodákban, iskolákban, fürdőkben, de kiváltképpen a kórházakban, orvosi rendelőkben a vírusok és baktériumok elszaporodnak, így az ott jelenlévők nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg. Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója az eljárást bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az innovatív megoldás legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat – vírusokat, baktériumokat, gombákat – a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről is egyszerre, komplexen távolítja el. A mindennapi sterilizálást eddig vegyszeresen, főként klórtartalmú tisztítószerekkel oldották meg, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt bizonyos esetekben hatástalan.A fotókatalízisen alapuló új megoldás viszont a látható fény felhasználásával alkalmas a levegő vírus- és baktériummentesítésére oly módon, hogy a nanorészecskékkel bevont reaktív felületek lebontják a rájuk kerülő szerves anyagokat.

Kiváltható a klóros uszodavíz is?
A rendszer több módon alkalmazható. A GE Hungary Kft. olyan – szabadalommal védett – fényforrásokat fejlesztett ki, amelyek a világítás során keletkező hulladékhőt hasznosítva áramoltatják a levegőt, miközben megtisztítják azt. A fotókatalizátorok festékekben és lakkokban is használhatók, így alkalmasok falfelületek bevonására. A Graboplast Kft.-vel karöltve pedig elkészült a padlófelületeknél használható megoldás. Jelenleg a réteg tartósságát vizsgálják, és ezzel párhuzamosan az újabb alkalmazási lehetőségeket kutatják, így például azt, miként használható uszodafestékek esetében a megoldás a víz fertőtlenítésére.

Hogyan történik a „hagyományos” sterilizálás?
A sterilizálási eljárások a betegellátásban azoknak a folyamatoknak az összessége, melyek során a különféle anyagokat és eszközöket sterillé, azaz csíramentessé teszik, hogy felhasználhatók legyenek az egészségügyi intézményekben és a kisebb praxisokban. A leggyakoribb eljárások a gőz-, hőlég-, gáz- és a plazmasterilizálás. A sterilizálandó termékek közé tartozhatnak többek között a nem sterilen forgalomba kerülő, vagy többször is használható fém eszközök és műszerek, műtéti textíliák, kötszerek és varróanyagok, valamint gumiból, műanyagból, üvegből készült eszközök, edények, vagy gépek betegekkel érintkező alkatrészei. Ezeket megfelelő előkészítés után sterilizátorokban csírátlanítják, majd felhasználásig szakszerűen tárolják.

 

forrás: richpoi.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai