A Csillagok Háborúja 8 olyan teremtménye, melyekhez valós állatok adták az ötletet

Magazin

írta: ecolounge
2015/12/16

A Star Wars lényeinek jelentős részét valós állatokról mintázták. Persze a filmkészítők fantáziája határtalan, így sok esetben már csak néhány külső jegy, vagy életmódbeli hasonlóság utal arra, hogy milyen állat- vagy növényfaj lehetett a kiinduló pont. A lényekről eredetileg nem csak a mozifilmek szolgáltattak információt, hanem a Csillagok Háborúja wookieepedia oldala is, mely magába foglalta a könyvek és játékok jelentette folytatások -illetve előzmények- összes háttéradatát is, mintha ezek a lények, bolygók, járművek valóban léteznének (ezek együttesen alkották a "Star Wars Expanded Universe"-t.). Nem véletlen hogy múltidőben írunk erről a nagy adatbázisról, hiszen a Lucasfilm akvizícióját követően a Disney úgy döntött, törli azt, a wookieepedia oldalt pedig megújítja, immáron fókuszálva az eddig bemutatott mozifilmekre. Bár a neten az expanded universe-hez hasonló oldalak máig üzemelnek, nem igazán találtunk információkat arról, hogy a most következő lényekhez milyen földi létformák adhatták az ihletet, úgyhogy komolyabban beleástuk magunkat az izgalmas témába, nyomozásba kezdtünk. :)

1. Bantha, melyet minden valószínűség szerint az elefánt ihletett

Mammuthoz hasonló szőrös lény, kosszerű, csavaros szarvakkal: A fantázia szülte növényevő állat őshazája a Tatooine (magyarul: Tatuin) bolygó, de mivel könnyen szelídíthető, más bolygókra is betelepítették, ahol különböző alfajokat tenyészettek ki, például mocsári banthát, dűne banthát vagy a törpe banthát - utóbbit egyesek házi kedvencnek szerzik be. A szelidített egyedeket elsősorban haszonállatként tartják, a teherhordásra alkalmatlan példányokat levágják, húsukat elfogyasztják, bőrükből ruha és bútor készül, vérükből jellegzetes szénsavas üdítőt csinálnak. A bantha tápláló kék színű teje kedvelt ital több bolygón is, de a tejből előállítanak vajat és sajtot is (a bantha-tej feltűnik a IV. részben: Owen Lars farmján, a konyhában)Az első bantha az 1977-ben készült IV. részben, az Új remény című filmben szerepelt a Tatuinon játszódó buckalakós jeleneteknél.

A kor technikai fejlettsége 1976-ban még nem tette lehetővé a számítógépes trükköket, így a banthát egy elefánt játszotta. Az ormányos szőrös jelmezt és hatalmas szarvakat kapott. A forgatás azonban nem ment zökkenőmentesen, mert a jelmez állandóan leesett az állatról. George Lucas azonban annyira elégedett volt a jelenettel, hogy az 1997-es digitálisan felújított epizódban sem cserélte le ezeket a pillanatokat számítógépes trükkökre, hanem megtartotta az eredetieket. A bantha és az elefánt közti nagyfokú hasonlóság sajnos a sorsukban is megmutatkozik: az elefántot agyarárért - és bőréért is - vadásszák, egyes helyeken, például Indiában a szelidített egyedeket - a banthákhoz hasonlóan - haszonállatként, elsősorban teherhordóként tartják, embertelen körülmények között. Az elefántok száma az orvvadászat eredményeként az utóbbi évtizedekben nagyon megfogyatkozott, több alfaj, mint például az Afrikai elefánt is a kihalás szélére sodródott.


2. Sarlacc, a hangyaleső rovar felturbózott változata?

A sarlacc olyannyira különleges élőlény, hogy még a galaxis tudósai sincsenek egy véleményen a faj rendszertani besorolását illetően. Vannak, akik ízeltlábúnak tartják, mások növényi eredetűnek, mert gyökérszerű képződményekkel rögzíti magát a talajhoz és spórákkal szaporodik (íme egy sematikus ábra a lényről). Életmódja igen különleges, ideje nagy részét, tátott szájjal, egy maga ásta gödör alján tölti, arra várva, hogy a zsákmány tűhegyes fogai közé pottyanjon. Mivel a sarlacc általában a civilizációktól távol eső helyek szélsőségesebb - pl. sivatagi - területein él, ezért előfordul, hogy hosszú ideig nem jut élő táplálékhoz. Ilyenkor gyökérszerű nyúlványaival szívja fel a számára szükséges tápanyagokat a talaj mélyéből. Sarlacc a Csillagok háborúja hatodik, Jedi visszatér című részében látható, amikor Jabba Luke Skywalkert és barátait egy sarlacc veremébe akarja dobatni.

Az említett "tátott szájas" vadásztechnika nagyon hasonlít egy valóban létező állat módszeréhez: egyes hangyaleső rovarok lárvái épp ugyanígy várják áldozataikat. A lárva a homokos talajban úgynevezett fogótölcsért hoz létre. Az ebbe betévedő hangya (vagy más, kisebb ízeltlábú) nem képes kijutni, mert a lárva a tölcsér aljáról homokszemekkel "lövöldözi", így az végül a tölcsér aljára sodródik, ahol azonnal megpecsételődik a sorsa, a lárva gyorsan ható méreggel pillanatok alatt megbénítja, majd kiszívja testnedveit. (A filmbeli lény nem homokot köpköd, hanem kígyószerű nyúlványokkal rántja be a közelébe kerülő prédát.)

Lássuk be tehát, a hangyaleső lárva vadásztechnikája valóban "sarlaccos", azonban ha a képzeletbeli lény emésztőrendszerének működését vizsgáljuk (a filmben elhangzottak szerint a már bekebelezett áldozatait ezer éveken át emészti), leginkább egy óriási húsevő virágra hasonlít, mégpedig a kancsócskára. A növény Sarlacc-hoz hasonlóan olyan helyeken fordul elő, ahol a talajban kevés a tápanyag (pl. a nitrogén), amit így az elfogyasztott áldozataiból igyekszik pótolni: a csapdába ejtett rovarokat és bogarakat enzimjeivel elevenen emészti meg. - Belegondolva, ez horrorosztikusabb, mint a maga film...

3. Jabba, a csigaszerű lény

A legismertebb hutt gengszterfejedelem, az alvilág vezére, akit a Csillagok háborúja I., IV. és VI. epizódjaiban láthatunk. A huttok őshazáját, a Varl nevű bolygót egykor gyönyörű zöld erdők borították, melyet idővel tönkretettek: gyáraikkal olyannyira beszennyezték a légkört, hogy az klímaváltozást okozott, és összeomlott a bolygó ökoszisztémája, ezért őshazájukat el kellett hogy hagyják. Később foglalták el a meleg és párás klímájú Nal Hutta bolygót, ahol végül letelepedtek. Lássuk be, a huttok története görbe tükröt tart az emberiségnek, mi jelenleg ugyanezt tesszük Földünkkel.

A 3-4 méter magas, hatalmas szemekkel és apró karokkal rendelkező lényt a szárazföldi csupaszcsigáról mintázták: Azokhoz hasonlóan a huttok is hímnősek, azaz női-és hímivarszervvel is rendelkeznek, és ennek megfelelően, "tetszésük" szerint élik meg nemiségüket is.

4. Bujaféreg (Salacious Crumb) a majom és a papagáj keresztezéséből jöhetett létre

A kowaki majom-gyíkok legismertebb példánya, Jabba háziállata, a Jedi visszatér című filmben tűnik fel. A jellegzetes röhögéséről könnyedén felismerhető faj bőr- és szőrszíne változó, szeme színe általában sárga. Hosszú végtagjain három-három karom ül. A faj egyedeinek általában hosszú vékony farka van, mely egyes példányoknál fogófarokká alakult. Vadon élő példányai esőerdőkben élnek, a befogott egyedeket a gazdagok háziállatként tartják.

George Lucas látványtervező csapata a maki-madár kombóra alapozta buja férget, amely - akárcsak egy hüllő, vagy egy madár - tojással szaporodik, a papagájhoz hasonlóan pedig képes utánozni más lényeket is. Fogófarka szintén a makikra utal.

5. Dianoga avagy szemétkalmár

A dinaoga a negyedik epizódban tűnik fel, a Halálcsillag szemétledobós jelentében megtámadja Luke Skywalkert. A dianoga sós- és édesvízben egyaránt megtalálható, kedveli a sekély állóvizeket, mocsarakat, de gyakran fordul elő szeméttárolókban és szennyvízcsatornákban is. Egyetlen szemmel tájékozódik, melyet természetes periszkópként használ, ahogyan a filmben is láthattuk. Alapvetően dögevő, de néha portyázik is. Ha veszélyben érzi magát, hirtelen agresszívvá válhat. Áldozatait az óriáskígyókhoz hasonló módon fojtja meg (akárcsak a polip, amely tapadókorongjait is beveti a közelharcba). Színe az utolsó elfogyasztott tápláléktól függ, ha sokáig nem eszik, áttetszővé válik.

A dianogát egyértelműen a polipokról (illetve egyesek szerint a kalmárokról, mint például az Octopoteuthidae-ről) mintázták, melyek ugyancsak képesek a színváltoztatásra: szokták is róluk mondani, hogy az álcázás mesterei, ugyanis kültakarójuk textúrája és színe a másodperc tört része alatt a környezethez idomul. Színük változása azonban az érzelmeiket is jelezheti, a fehér a félelmet, a vörös a támadó szándékot mutatja. (Az étrenddel összefüggő színváltós jelenséggel találkozhatunk még a flamingóknál is, melyek alfa-és béta-karotinban gazdag étrendjüknek köszönhetik rózsaszín tollazatukat. De a lazacok sem eredendően színesek, a fő táplálékukat jelentő apró rákok egy astaxhantin nevű vegyületet tartalmaznak, ez eredményezi a szép lazacszínt.)

6. Opee tengeri fenevad- az óriási szájköltő hal

Az Opee a Baljós árnyakban tűnik fel, a Naboo bolygón. A tengeri ragadozó hossza 20 méter, bár létezik egy alfaja, a törpe opee, melynek átlagos testhossza "csupán" a fele. Fején két hosszú horgászbotja van, szájában tűhegyes fogak sorakoznak. Páncélos torzója inkább egy rákra hasonlít, bár csak három pár lába van. Áldozatait ragadós nyelvével kapja el, melynek hossza saját testének kb. a kétszerese. Az opee szájköltő élőlény, vagyis ikrái a hím állat szájában fejlődnek.

Az opee ábrázatában egyértelműen a horgászhal - rák kombóját fedezhetjük fel, nyelve pedig olyan, akár egy kaméleoné. A szájköltő utódgondozás szokatlan formájával szintén találkozhatunk a valódi állatok esetében is: például az afrikai sügéreknél, bár náluk az ikrák az anyaállatok szájában fejlődnek. A bölcsőszájú halak is szájukban tartják utódaikat, az ő esetükben azonban nem az ikrákat, hanem a kis halakat kapkodják szájukba a szülők, ha veszély közeleg.

7. Mynock- a denevér és az ingola szerelemgyereke

A Birodalom visszavágban, a birodalmi flotta elől menekülő Han Solo és barátai egy óriási aszteroida mélyében keresnek menedéket (ami valójában egy űrféreg bendője). A járat tele van a mynockoknak nevezett furcsa lényekkel. A kb. 1,5 méter hosszú, bőrszerű szárnyakkal rendelkező képzeletbeli űrvámpírok szétrágják a kábeleket, és parazita módjára szívják le a hajók energiacelláit. Testük szilíciumból épül fel, így egyike azon kevés fajnak, melyek a világűr zord körülményeivel is képesek megbírkózni. Szaporodásuk szintén különleges, ugyanis nem ivarosan, hanem un. mitózissal, azaz kettéosztódással hozzák világra utódjaikat.


A Mynock egyértelműen olyan, mint egy "denevér-ingola hibrid". Legalábbis bőrszerű szárnyát a "bőregérről", míg fejét és száját az úgynevezett "körszájú" rendszertani besorolású csoport egyik képviselőjéről az ingoláról mintázhatták: Az angolnaszerü, ragadozó életmódot folytató hal a szájával rátapad áldozata testére, hogy annak húsával és vérével táplálkozzon. Állkapoccsal - ahogyan az a képen is látható - nem rendelkezik, ám fogsorait körkörösen képes mozgatni. A mitózisos szaporodás szintén nem fikció, a Földünkön élő egysejtű és többsejtő növényi szervezetekre jellemző forma, melynek egyik módja az osztódás. Lényege, hogy nincs szükség egy ivarilag ellenkező példányra, hátránya viszont az, hogy így kizárólag ugyanazok a gének adódnak tovább, amelyek az anyanövényben is megtalálhatók.

8. Wampa, jegesmedve extrákkal


A jeges Hoth bolygó ragadozója a Birodalom visszavágban tűnik fel. Ez a lény támadja meg, és cipeli a barlangjába Luke Skywalkert. Átlagos magassága három méter, tömege elérheti a 150 kg-ot is. A wampa jól rejtőzködik, fehér bundájával tökéletesen beleolvad a havasi tájba, így észrevétlenül képes becserkészni áldozatát. Elejtett zsákmányát barlangjába cipeli, ahol a jeges plafonhoz rögzítve "bespájzolja", hogy aztán később elfogyaszthassa.

A wampa az állatvilág képviselői közül leginkább a jegesmedvére hasonlít, szarvait pedig a hegyi kecskétől örökölte. Megalkotásához azonban minden bizonnyal az a jeti adhatta a legnagyobb ihletet, melynek létezésére a mai napig nincs bizonyíték, elsősorban összeesküvés-elméleteket taglaló irodalomban találkozhatunk vele. A film készítésével kapcsolatos érdekesség, hogy a wampa hangját az elefánt és az oroszlánfóka hangjából keverték.

Ezen a felvételen látható, ahogyan a jegesmedve óvatosan becserkészi a fókát. A star wars univerzumában a wampák is hasonlóképpen vadásznak, pl. tauntaunokra. (Luke Skywalker is egy ilyen megszelidített állaton ült, amikor a a ragadozó hirtelen felbukkant a semmiből...)


 

forrás: wikia.com, starwars.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Hitchcock madarai léteznek?

A film elkészülte óta többen szerettek volna rájönni, hogy vajon valós események is inspirálták-e a zseniális filmrendezőt.