Hitchcock madarai léteznek?

Magazin

2013/10/21

Vajon a Madarak c. film mennyire sci-fi és mennyire realitás? A film elkészülte óta többen is szerettek volna rájönni az igazságra.

Alfred Hitchcockot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, az egyik legnagyobb filmrendezőként tartják számon az egész világon. A horror rajongók által oly kedvelt "Madarak" című filmjének kezdetén a két főszereplő (Melanie Daniels és Mitch Brennerel) egy san franciscoi állatkereskedésben találkozik, ahol Mitch a húgának szerelem madarakat szeretett volna vásárolni. Melanie egy felső körökből való lány, aki nem nézi jó szemmel, hogy Mitch játszadozik vele, ezért elhatározza, hogy meglátogatja a Bodega-öbölben, egy csendes tengerparti városkában. Nem sokkal érkezése után Melaniet megtámadja egy sirály, és ezzel kezdetét is veszi az őrült madarak támadássorozata. A film elkészülte óta többen szerettek volna rájönni, hogy vajon valós események is inspirálták-e a zseniális filmrendezőt. Úgy tűnik, megvan a válasz!

1961-ben a Monterey-öbölben, Kalifornia államban a sirályok szó szerint megvadultak. Hitchcock éppen abban az időpontban - amikor a Santa Cruz Sentinel című lap 1961 augusztusában leközölte, hogy sirályok váltak zavarodottá - a Monterey-öböl északi részén tartózkodott. A sirályok egészen őrülten viselkedtek: lámpaoszlopoknak, falaknak repültek és elvesztették a koordinációjukat. Ez a jelenség a tudósok érdeklődését hosszú időre felkeltette, csak úgy, mint az idelátogató Hitchcockét, akit a valós eseményeken kívül Daphne du Maurier brit író könyve is ihletett. Mára a rejtély úgy tűnik, hogy megoldódott. A madarak „zavarodottságának” oka az óceánban periódikusan megjelenő méregre vezethető vissza, amely Kalifornia partjainál is jelen lehetett 1961-ben. A méreg többek között fókákat, pelikánokat, és más állatokat betegített és ölt meg. Tudósok rájöttek, hogy a tüneteket egy bizonyos savas vegyület okozza, amelyet az algák állítanak elő, majd a tápláléklánc során a halakon keresztül eljut a sirályokhoz, és más tengeri emlősökhöz. A vegyület idegrendszeri károsodást okoz, beleértve a furcsa, zavart viselkedést, csakúgy, mint a halált. Természetesen a mérgezett állatokat valójában nem gyilkos szándék vezeti. A vegyületet 1987-ig nem tudták azonosítani, és 1991-ig nem lokalizálták a Kalifornia-öbölben, egészen addig, amíg újabb esetek nem következtek be. 1987-ben három ember meghalt, és százan kórházba kerültek miután kagylót ettek. Ekkor kiderült, hogy a vegyület az emberre is halálos, ha nagy dózisban fogyasztja a mérgezett állatokat, kisebb dózisban pedig maradandó agyi károsodást okozhat (rövidtávú memória kiesést). 1991-ben számos megfigyelt madár mérgezéses szimptómákat mutatott, mire rájöttek, hogy összefüggés van az esetek között.

Sajnos sok esetben csak későn azonosíthatóak a tengeri állatok halálát okozó vírusok, vegyületek. Július közepén számoltunk be arról, hogy az USA-ban Virginia és New Jersey között 120 elpusztult palackorrú delfint vetett partra a víz. Nyár végére a halálesetek száma meghaladta 330-at, az észlelt terület akkor már New Yorktól Észak-Karolina partszakaszáig terjedt. Legutóbb 22 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint vetett partra a víz a spanyol partoknál. Ez utóbbi esetnél még nincs meg a "tettes", a palackorrú delfineknél azonban a nyár végére sikerült beazonosítani az úgynevezett morbilli vírust, amely az idegrendszert támadja meg. Akárcsak az amuri tigrisek esetében is: Az elmúlt években több olyan esetről számoltak be, amikor lesoványodott, teljesen zavart viselkedésű szibériai tigrisek minden félelem nélkül közeledtek az emberekhez, noha a vadonban élő állatok magányosan, rejtőzködve élnek.

Amikor a sirányok megőrülnek


És még egy kulisszatitok a film rajongóinak: Tippi Hedren a főhősnőt játszó színésznő számára is önfeláldozást jelentett a madarakkal való munka. Az utolsó jelenet forgatása előtt Hitchcock azt állította, hogy műmadarakkal kell majd dolgoznia, azonban a valóságban - madzaggal ugyan "lefogott", ám - élő madarakkal kellett hadakoznia egy "üvegkalitkába" zárva. A színésznő évtizedekkel később kitálalt Hitchcockról, aki véleménye szerint pszichopata volt. Kapcsolatukról film is készült, Hitchcock és Tippi Hedren címmel.

UPDATE: 2012-ben készült el és került bemutatásra a Hitchcock c. film Anthony Hopkins főszereplésével. Az előzetes ide kattintva is megtekinthető.

forrás: dailymail.co.uk, sciencedude.blog.ocregister.com, usatoday30.usatoday.com, imdb.com, nwfsc.noaa.gov

A rovat új hírei

Hasonló

Gazdagodó madárvilág

Közel 3000 km-en zajlottak megfigyelések Európa Amazonasa, avagy a Duna, a Dráva és Mura folyók mentén.