Újrahasznosulás: A gáztározó új élete

Hír

2015/11/14

A viktoriánus stílusú öntöttvas keret újrahasznosult: Körpark létesült London egyik ikonikus ipari épületének felhasználásával.

A Bell Phillips Architects nevű építésziroda nemrégiben fejezte be a gáztározó területének zöldítését. Az újrahasznosító-projekt a King’s Cross városrész fejlesztésének keretében készült és szép példáját adja a régi és az új stílusok találkozásának.

A 8-as számú gáztározó, mely az 1850-es években épült, valaha London legnagyobb gázgyárához tartozott, és eredetileg a Pancras téren helyezkedett el. 2000-ben állították le, 2003-ban került lebontásra majd újrahasznosításra. A 25 méter magas, viktoriánus stílusú öntöttvas keretet a Regent’s Canal mellé költöztették.

2009-ben pályázatot írtak ki a Gáztározó park tervezésére, melyet a Bell Phillips Architects nyert. A keret határolta területet füvesítették, és felállítottak mellé egy 30 méter átmérőjű oszlopsort, melynek teteje polírozott rozsdamentes acélból készült.

Új használati formát tervezni egy ilyen jól ismert londoni épületnek egyszerre nagy felelősség és kihagyhatatlan lehetőség volt – mondta Hari Phillips, az építésziroda munkatársa. - Örömteli volt látni, ahogy a gáztározó új alakot ölt. Reméljük, népszerű, kedvelt köztérré válik, ahogy a körülötte lévő terület is fejlődik és jó úton halad afelé, hogy London legizgalmasabb városrésze legyen.

 

Fotó forrása, további izgalmas képek és projektek: Bell Phillips Architects

 

forrás: kingscross.co.uk, Bell Phillips Architects

A rovat új hírei

Hasonló

Hídból múzeum?

A San Francisco-ban található Old Bay Bridge híd egy részét újrahasznosítják.