A gömb formájú intelligens mobilkert úgy helyezkedik, hogy az jó legyen a növényeknek

Hír

írta: Kiss Gábor
2017/04/02

Az önvezető autók után itt az önműködő városi kert, mely a természet, a technológia és az emberek közti ökológikus együttműködés lehetőségét szimbolizálja.

A Londoni Egyetemi Kollégium (UCL) két hallgatója, William Victor Camilleri és Danilo Sampalo létrehozta az első önvezérlő, automatizált kertet.

A növények igényeire reagáló, moduláris ökoszisztémának a Hortum Machina B nevet adták.

A mobilkert számítógépe egy beépített érzékelőhálózat segítségével folyamatosan monitorozza a vegetáció fiziológiai reakcióit, és azok függvényében mozgatja meg a gömböt, ahogyan azt a vidóban is láthatjuk. Például ha az egyik növény közvetlen fényt igényel akkor az aluminiumból készült gömb ennek megfelelően helyezkedik, akárcsak a túlzott meleg esetén: ebben az esetben a kert árnyékos helyet keres magának.

Az önvezető járművek, a drónok, és számos más intelligens robotika egyre mélyebb együttműködést produkál az általunk épített városi környezettel, hozzájárulván az "okos épületekhez" és az "okos városokhoz". A Hortum machina B a természet, a technológia és az emberek közti ökológikus együttműködés lehetőségét szimbolizálja. - Nagyszerű és látványos alkotásnak tartjuk.

További érdekességek a kertről ezen az oldalon.


forrás: interactivearchitecture.org

A rovat új hírei

Hasonló

Megafonok az erdő hangoskönyvéhez

Az építészet és a természet szerencsés találkozásának gyümölcse, mely az észteknek az erdeikhez fűződő szoros kapcsolatát ...

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.