Az első életnagyságú E-fa

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/11/13

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

Most megtudhatjuk mi fán terem az ingyen Wi-Fi és a megújuló energia: az izraeli Sologic által készített E-fa (angolul eTree) a tervek szerint központi szerepet fog betölteni a közterületeken. Neve utal az öko (eco) környezettudatos életvitel támogatására és a hálózatra (ethernet) történő csatlakozás lehetőségére is.

Az alatta elhelyezett padokon megpihenhetünk, miközben feltölthetjük a készülékeinket, vagy akár felcsatlakozhatunk a világhálóra is, mindezt persze teljesen ingyen.

A "faágakra" szerelt napelemek megújuló energiával látják el az USB-s töltőközpontot, a Wi-Fi-t, és az LCD kijelzőt ami információval hivatott ellátni a látogatókat - például kijelzi az előállított energiamennyiséget.

Az eTree, mint ökológikus műtárgy, támogatja a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot, emellett kapcsolatot teremt a közösség és a természet között.

Izrael kapcsán az elmúlt időszakban több alkalommal is hírt adtunk környezettudatos innovációkról. Bemutattuk a világ első öntisztító napelemtelepét, a LEED minősítést kapott iskolát, valamint a napelemmel kombinált chipet. Ezek az innovatív projektek mind bizonyítják, hogy Izrael hangsúlyosan a környezettudatos innovációk felé is fordul, és komoly energiákat fektet a "zöld" szemléletformálás népszerűsítésére is.

Kép forrása, további fotók és információk a gyártó oldalán ide kattintva.

 

 

Ilyen műtárgyakra szükség lenne Magyarországon is?

A rovat új hírei

Hasonló

Napelemeket szereltek a kneszetre

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Megépült az "öko" iskola

Megépült a PSES egyetem zöld épülete, amely a várakozásoknak megfelelően elnyerte a LEED platinum minősítést.

Hordozható napelem

A SunCache egy nagy energiahatékonyságú, hordozható napelem - elérhető áron.