Startolt Kínában a világ legnagyobb szmogporszívója!

Hír

írta: ecolounge
2016/10/03

A holland szmogmentesítő torony óránként 30.000 köbméternyi levegőt képes megtisztítani. Az összegyűjtött "melléktermék" pedig újrahasznosításra kerül, a szennyeződésből ékszerek készülnek.

A holland Daan Roosengaarde által tervezett szmogmentesítő toronyról korábban már írtunk: először Rotterdamban állították fel, most pedig Kínába, Peking városába utazott a 7 méter magas légtisztító.

A szmogsemlegesítő torony óránként 30 000 köbméternyi levegőt tisztít meg. A két leggyakoribb alkotóelemet, a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű porszemcséket (PM2.5) és a 10 mikrométernél kisebb szálló por (PM10) 75%-át szűri ki. Beszívja a károsanyagokkal telített levegőt, majd a tisztítás után az oldalain elhelyezett nyílásokon kifújja azt. Körülbelül 1 400 wattnyi áramot használ (kb. mint egy boiler). A torony ionizációs technológiával működik: egy elektróda pozitív töltésű ionokat küld a levegőbe, melyek megkötik a finom porszemcséket és szennyező részecskéket. Ezután az ionnal kötött részecskék egy negatív töltésű felülethez - egy ellentétes elektródához - tapadnak, és a szennyeződés immár a torony belsejében tárolódik.

Ékszerek klszülnek a szmogból: A toronyban tárolt melléktermékek tovább hasznosulnak: az összegyűlt - elsősorban szén - részecskéket összetömörítik, és különböző, apró szuveníreket készítenek belőlük. A gyűrűkbe és mandzsettagombokba beépített kis “szmogkocka” 1000 köbméternyi levegőből származó szennyeződést tartalmaz.

A tornyot a Kickstarter kampányban még 2015 augusztusában összegyűlt 113,153 Euróból kezdték építeni, s a szerkezet azóta világhódító útra indult. A Kínai Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával Peking után három másik városban is felállítják majd.

Kínában a világon a legnagyobb a légszennyezettség, tavaly Pekingben a PM2,5 szint 17-szer volt magasabb, mint a WHO által ajánlott határérték. A kutatások szerint a légszennyezés évente 1,6 millió ember halálát okozza Kínában, vagyis az elhalálozások 17%-áért felelős. (Erről számos cikkben értekeztünk már, például itt és itt.) Ugyanakkor a szmogporszívó nem az egyetlen megoldás, mellyel kíséreteznek Kínában, többek között például drónokat is bevetnek a légszennyezés megfékezésére.

További információ és szuper képek a toronyról a projekt weboldalán.


Képek forrása: A projekt Kickstarter oldala, valamint a Studioroosegaarde webhelye.


forrás: qz.com, kickstarter.com

A rovat új hírei

Hasonló