Megafonok az erdő hangoskönyvéhez

Magazin

írta: ecolounge
2016/01/24

Az Észt Művészeti Akadémia (Estonian Academy of Arts) belsőépítész hallgatói nem mindennapi installációt alkottak meg tavaly ősszel. Az építészet és a természet szerencsés találkozásának gyümölcse ez, mely az észteknek az erdeikhez fűződő szoros kapcsolatát is illusztrálja.

A három darab három méter átmérőjű megafonból álló építmény felerősíti az erdő hangjait. Hannes Praks, a tanszék vezetője úgy fogalmazott, hogy a megafonok afféle színpadként működnek, ahol az erdő hangjai bemutatkozhatnak. A hangszórókat olyan távolságban és szögben helyezték el egymáshoz képest, hogy az installáció közepére három irányból érkezzen a hang. Így egyedi, térhatású hangélmény jön létre. A megafonokat ugyanakkor más módokon is lehet használni: ahogyan a videóban is látható, relaxációs és meditációs pihenőövezetként, illetve kisebb események színpadaként is funkcionálhatnak.

Erdőkönyvtár
A projekt egyébként egy műhelymunkával kezdődött, melynek során a tanulók Valdur Mikita, a népszerű észt költő és jeltankutató vezetésével egy erdei könyvtár elképzelésén dolgoztak. Fontos volt, hogy a diákok kidolgozzák a saját ötleteiket, még ha ez időigényes is, hiszen a designoktatásba beletartozik az ötletek megvalósíthatóságának tesztelése is.

Nyitva a kirándulók előtt
A megafonok nagyrészt Tallinnban készültek, innen szállították őket a lett határ közelében fekvő Võrumaaba, a Pähni Természetvédelmi Központ területére. Miután kipróbálták, a nagyközönség rendelkezésére bocsátották.

Valdur Mikita, aki behatóan foglalkozott az észt kultúrának az erdőkhöz fűződő viszonyával, a projekt fontos momentumának tartja, hogy az építészeti tervezés segít észrevenni az embernek nemcsak az erdők gazdag hangzását, de a csend jelentőségét is. – Ezen a helyen a természet hangoskönyvébe hallgathatunk bele, ilyen még nem volt Észtországban – mondta.

Észtországnak egyébként az 51%-át borítja erdő, és sok helyen, például a Központ területén is ingyen kempingezhetnek a látogatók. A megafonok pedig, melyek remekül ötvözik a kortás építészet látásmódját az őstermészet értékeivel, különleges élményt nyújtanak az arrajáróknak.

Fotó forrása: Boredpanda / Artun.ee

 

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló

Zene a madarak kottájából

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra, ...