A tömegfogyasztással szembeni ellenállás szimbólumai: Hulladékból készített egyedi Robot-szobrok

Magazin

írta: ecolounge
2018/09/29

A garázsokban és gyárakban fellelhető, értéktelennek tűnő hulladékok egyedi alkotásokként születnek újjá Bruno Lefevre-Brauer keze munkája által.

Az alkotó, ismert művésznevén +Brauer, rendszeresen állítja ki "Viva la Robolución" elnevezésű robot-sorozatát szerte a világon, Párizstól kezdve Amsterdamon át, egészen Taipei-ig, és Dubai-ig.

+Brauer stílusa merőben egyedi, hiszen alkotásai - a robotok modern technológiai tulajdonságainak kihangsúlyozása helyett - a "primitívebb", 50-es évek formáit idézi.

Alapanyagként olyan, garázsokban és gyárakban fellelhető, értéktelennek tűnő "ipari" hulladékokat használ fel, melyeken az idő vasfoga is láthatóan nyomot hagyott.

+Brauer hulladékművészete üzenetértékkel bír, hiszen amellett, hogy munkájával az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a köz figyelmét, alkotásai - materializált társadalomkritikaként - a tömegfogyasztással szembeni ellenállást is szimbolizálják.

A művész weboldala itt érhető el, Facebook-on ezen a linken tekinthetőek meg alkotásai.

(kattintson a képre a teljes fotó megtekintéséhez)


Röviden a fémhulladékokról és gyűjtésükről, újrahasznosításukról

A fémhulladék elsősorban vas, acél illetve alumínium alapanyagú hulladék. Háztartási hulladékként legtöbbször fémből készület csomagolásokkal találkozunk, ezek nagy része alumíniumból készült, mely jól alakítható és formázható. A fém csomagolóanyagok több mint 50%-át fémhulladék újrahasznosításával állítják elő. Ezzel energiát és elsődleges nyersanyagot lehet megtakarítani, ennek azonban előfeltétele a szelektív gyűjtés.

A gyűjtőszigeteknél és a házhoz menő gyűjtésnél is sok helyen a fémet a műanyaggal együtt gyűjtik, a szétválogatás utólag történik meg a válogatóműben. A szelektív gyűjtőkbe ital-, konzerv-, és spraydobozokat, zárókupakokat dobhatunk ki. Az alumínium italosdobozokat – üdtítő és sörös dobozokat - tapossuk laposra. A vegyszerrel, olajjal, festékkel szennyezett dobozokat ne dobjuk a szelektív gyűjtőbe, hanem adjuk le az illetékes hulladékudvaron.

A fémhulladékok tulajdonságai hasznosítás során nem változnak és szinte korlátlan ideig újra feldolgozhatók. A szelektív hulladékgyűjtés során begyűjtött fémhulladék mellett az ipari fémhulladék is hasznosításra kerül. A lakosság által összegyűjtött alumínium italos dobozokból gyárthatnak újra italos dobozokat, de egyéb termékeket is, például autó alkatrészeket, vagy ventilátor lapátot a londoni metróba. A vashulladékot vaskohókban olvasztják be, és ott készítenek belőlük új terméket.Képek forrása: +Brauer

 

forrás: +Brauer

A rovat új hírei

Hasonló