Aknabútorok az észt tengerpartról

Magazin

írta: ecolounge
2016/06/17

Mati Karmin észt bútortervező - és "hulladékművész" - tengeri aknák maradványaiból alkot használati tárgyakat, többek közt széket, asztalt, fürdőkádat.

Az ötlet szinte az utcán, pontosabban az észt partoknál hevert, ahol Mati Karmin rátalált az üres aknahéjakra. A szovjet hadsereg után több ezer ilyen szerkezet maradt Tallinnál, az innen nem messze fekvő Naissaar szigetén volt ugyanis annak idején a robbanószergyár, ahonnan rögtön vízre tudták bocsátani az aknákat.

Karmin, aki a formatervezés mellett szobrokat is készít, szerencsésnek vallja magát, hogy sikeresen szert tett az aknákra, hiszen a fellelhető állomány javarészét már rég beolvasztották. Annak ellenére tehát, hogy hatalmas mennyiséget gyártottak belőlük, ma már ritkaságnak számítanak.

A bútorok többsége az AGSB típusú, mélytengeri aknából készült, melyet 1942-től egészen az ’50-es évekig gyártottak. Ez egy galvanikus, két elektromágneses antennával felszerelt szerkezet volt, melyet tengeralattjárók ellen vetettek be. Eredeti átmérője 875 mm, súlya 1140 kg, míg a robbanótöltetet 240 kg-ot nyom. Bár egy-egy akna üresen is több mint száz kiló, ha kivájják őket, akár a falra is fel lehet szerelni, mint Karmin feliszekrényeit. Maga a kibelezés általában nagyjából egy hónapig tart, aztán formára vágja őket, és más anyagokkal párosítja, például üveggel, bőrel, gránittal. Első berendezési tárgya egy saját használatára készült kandalló volt, melynek ajtaja bronz hajóablakkeretből és hőálló üvegből áll.

Mati Karmin - MARINE MINE FURNITURE 01 from Jyri Tallinn on Vimeo.

Ahogy Karmin beszámol róla, az első mintadarabok után a barátai bíztatták elsősorban, hogy kísérletezzen és próbáljon ki minél több, különböző formát. Így képezte magát és vált egyre nagyobb szakértőjévé az aknáknak, és így jött rá arra is szép lassan, hogyan lehet bármilyen bútort elkészíteni, természetesen szem előtt tartva a kényelmet és a funcionalitást is.

(Elnézvén a művész aknabútorait, a világ egyik legnagyobb hadi vállalata, a Lockheed Martin környezetvédelmi projektje jutott eszünkbe: Ők is fegyverekre építik zöld koncepciójukat: bombákban elhelyezett facsemetékkel tervezik megszórni az erdősítendő területeket, melyről itt olvashat.)

Persze, felmerülhet a kérdés, hogy ki szeretne egy aknát – még ha már nem is robbanóképeset – a nappalijába, ráadásul körülbelül 5 millió forintért, de Karim azt mondja, van kereslet ezekre a nem mindennapi dizájntermékekre. Van, akit egyszerűen magával ragad a formavilág, és nem áll meg az első darabnál: egy kandalló után például asztalt, majd székeket rendel, végül a kerti bútorai is ezekből készülnek. A vevőknek ugyanakkor nem ritkán rendelkeznek katonai hátterrel vagy ilyen irányú érdeklődéssel, de gyakran előfordul, hogy a lakberendezők ajánlják az aknabútorokat, mert illenek a lakás hangulatához. Karmin számára mindenesetre mindig nagy örömmel és izgalommal jár egy-egy új bútordarab elkészítése.

Ajánljuk figyelmébe partner-portálunk, a hasznositsd.hu cikkét. Itt 5 művészről olvashat, akik szintén az enyészetnek szánt anyagokból alkottak maradandót.


forrás: dailymail.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló