Parafadugó-művészet: Scott Gundersen munkássága

Magazin

írta: ecolounge
2019/03/31

Többezer parafadugóból készülnek Scott James Gundersen képei. Az ő esetében az újrahasználat nem csupán környezetvédelem vagy takarékosság, hanem művészet, és megélhetés.

A józan ész is azt diktálja, hogy az ember kezdjen valamit a dugókkal” – mondta az akkor 33 éves amerikai Scott James Gundersen, majd elkezdett parafadugókat gyűjteni. Két évbe telt, míg összejött annyi dugó, hogy megalkothatta első képét.

Közben egyre több barátja is bekapcsolódott, sőt már egy ismerős borboltja is akciót hirdetett – ne dobják ki a dugókat, mert ami eddig hulladék volt, mostantól értékes művészeti alapanyag. Gyűjtik azóta is serényen, van, aki évek után jelenik meg egy doboznyi alapanyaggal. Grace című képéhez például több mint 9000 dugóra volt szükség.

És hogy hogyan is készül egy ilyen kép?
Minden egy jól sikerült fényképpel kezdődik, amit a témáról készített képek közül válogat ki. A következő lépés a fából készült alap elkészítése, amelyet fehérre fest és ceruzával rárajzolja a képet, majd centinként szegeket lő bele - a Grace képnél például 17 000 darabot -, melyekre majd a dugók kerülnek.

Az egyik legszebb a történetben, hogy a dugókat nem ő festi meg, hanem a bor, vagyis a szép árnyalatokat a fehér-, vörös vagy rozé borok által megszínezett parafa adja. Ez alól kivételt jelentenek a nagyon sötét, fekete színek: ezeket ténylegesen ő színezi meg, viszont szintén borral: külön ehhez keresett egy igazán sötét színű bort, amelyet felforralva festi meg a dugók egy részét. A kép elkészítése ezután már „csak” a parafadugók felhelyezéséből áll – ez időben a teljes projekt negyedét teszi ki –, amint azt ebben a videóban is láthatjuk:

for Grace, a wine cork portrait from Scott Gundersen on Vimeo.

 

Scott James Gundersen Facebook oldalán közzétett fotói itt tekinthetőek meg, weboldala ezen a linken érhető el.


A cikk 2012. 10. 21.-én került közzétételre, frissítése: 2019. 03. 31.

Képek forrása: Scott James Gundersen hivatalos Facebook oldala.

forrás: Scott James Gundersen hivatalos Facebook oldala, metropol.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Nick Gentry a "floppyművész"

A környezettudatosan gondolkodó művész  filmkockák, floppy lemezek és röntgenfelvételek felhasználásával készíti portréit.

Csúnyából szép - II. rész

A Csúnyából szép - I. című cikk folytatásaként öt másik hulladékművésszel és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg.

Az újrahasznosítás művészete

Jerry Kott dizájnművész összeköti a kellemeset a hasznossal: hulladékból készít zseniálisan kreatív használati és ...