Búrát húztak a házukra a hideg ellen: sarkköri időjárásra tervezett gömbház, konyhakerttel

Magazin

2017/02/11

Észak-Norvégiában van aki így csökkenti a fűtésszámlát.

Norvégia északi részén, a sarkkörön található Sandhornøya szigetén él a Hjertefølger család. A négygyermekes házaspár olyan otthont szeretett volna építeni, mely nemcsak sikeresen ellenáll az itteni, viszontagságos időjárásnak, hanem környezetbarát is, és lehetővé teszi a fenntartható életmódot.

Így esett választásuk a Solardome nevű, üvegből és acélból készült geodéziai boltozatra, melyet vályogházuk köré építettek fel. A szerkezet védi a házat a hó és a hideg szél ellen, emellett napelemek is tartoznak hozzá, így csökkenti a fűtésszámlát, és hozzájárul, hogy egész évben nagyjából ugyanolyan hőmérséklet maradjon a házban. Visszaveri az ibolyántúli sugárzás egy részét, és összességében csökkenti a ház fenntartásának költségeit. Emellett üvegházként is funkcionál, ahol a család meg tudja termelni azokat a zöldségeket is, melyek egyébként nem bírnák ki az északi klímát. A 15 méter átmérőjű kupola lefedi a 200m²-es, háromszintes házat, a 80m²-es kertet és a 100m²-es tetőkertet.

A szerkezetet a család ráadásul sajátkezűleg építette a barátok és a helyiek segítégével, a kezdeményezés így közösségkovácsoló erővel is bírt. Hjertefølgerék így valósították meg életük álmát, hogy fenntartható és amennyire lehet, önellátó környezetben éljen.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...