Világhódító útjára készül az Ökokapszula?

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/05/24


Az EcoFloLife vizen ringatózó ökoházikója után íme egy újabb gyönyörűség, a szlovák Nice Architect cég önellátó mobil-lakóháza. Az "Ökokapszula" hasznosítja a nap-és szélenergiát miközben ivóvíz minőségűre tisztítja az összegyűjtött esővizet.

Az ökokapszula felszereltsége lehetővé teszi, hogy hosszabb időre elvonuljunk a világtól. Szolgálhat különálló kutatóállomásként, hétvégi- illetve turistaházként, vagy például egy elektromos autó töltőállomásaként is.

Az alacsony energiaigényű mobilház egyesíti az energiahatékonyságot, a kompakt méretet és az önellátást a meleg ágy, a folyóvíz és a főtt ételek adta kényelemmel. Habár a kapszula kis méretű (8 m2 a lakható területe), két felnőtt ember kényelmesen elfér benne. A beépített hideg-meleg folyóvizes főzőfülke, a toalett és a forró zuhany, a dolgozó és étkezőterületet, az összecsukható ágy és fiókos tárolók együttesen mind olyan, szinte szállodába illő "luxusnak" számítanak, amelyek mostantól egy nagyobb utazás alkalmával is elérhetővé válnak, függetlenül a célállomás körülményeitől.

Tervezői a gömb alakzatot eleve úgy optimalizálták, hogy az épület az esővízet minél nagyobb hatékonysággal gyűjthesse össze, amelyből - szűrők segítségével - ivóvizet képes előállítani. Folyamatos energiaellátását a 750 wattos szélturbina, valamint a 2,6 m2-en elfekvő, tetőre rögzített napelemek biztosítják. A megtermelt energiát egy nagy kapacitású akkumulátor tárolja (szerk: talán Tesla lesz mikorra kereskedelmi forgalomba kerül?).

Az ökokapszula elfér egy szabványos konténerben, repülővel, hajóval és persze - lévén hogy mobil egységről van szó - vontatóval is szállítható.

A prototípust május 28-án mutatják be Ausztriába, az Úttörők fesztiválján (Pioneers festival). Ára egyelőre ismeretlen, de a cég állítása szerint versenyképes lesz. Várhatóan ez év végén kerül piacra.

 

forrás: Nice Architect
Kellene?

A rovat új hírei

Hasonló

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...

A rovat legolvasottabbjai