Eljöttek az apokalipszis lovasai - a szoborkollekció a klímaváltozás elleni harcra szólítja fel a brit kormányt

Magazin

írta: Kiss Gábor
2015/09/10

Jason deCaires Taylor óriási hullámot kavart új szoborkollekciójával, mellyel a brit kormánynak igyekszik üzenni.

Jason deCaires Taylor elégedetlen a brit kormány teljesítményével, véleménye szerint az ország vezetői nem szorgalmazzák eléggé a klímaváltozás ellen tett lépéseket, ezért a művész egy új, meglehetősen egyedi szobor-csoporttal rukkolt elő.

A négy szobor a végítélet előfutárait, az Apokalipszis lovasait ábrázolják. Arról a jelenések könyvében szereplő Négy Lovasról van szó, melyek egyes Bibliamagyarázók szerint a Háború, Hódítás, a Halál, az Éhínség vagy Pestis (azaz Ragály) megtestesítői.

A lovak feje olajkitermelőkre hasonlít, utalva a klímaváltozást előidéző fosszilis energiaforrásokra. A szoboregyüttes találó módon a "növekvő vízszint" nevet kapta, mivel a (klímaváltozás okozta) vízszintnövekedés eredményeként a műtárgyakat idővel ellepi majd a víz. (A szobrok és a víz kapcsolata úgy tűnik, visszatérő jelenség Jason művészetében: Példaként említhetjük Cancun-t a világhírű víz alatti múzeumot is, amelyet itt mutattunk be.)

A művész a szobrokat Londonban, a Temze partján, egy mérföldre a parlamenttől állítatta ki, így próbálván érzékeltetni, hogy üzenete az ország vezetőinek szól, akik nem kezelik elég komolyan a klímaváltozás problémáját.

Az alkotások - legalábbis mondanivalójuk tekintetében - Isac Cordal szobrait juttathatják eszünkbe, Ő elegánsan öltözött politikusokat és üzletembereket szimbolizáló figurákat alkalmazott vizes installációjához. Cordal vízben fulladozó öltönyöseiről itt írtunk.

 

A rovat új hírei

Hasonló