Szoborpark a tenger mélyén! Jason de Caires Taylor brit szobrász és búvároktató egyedülálló projektje újabb állomásához ért

Hír

írta: ecolounge
2016/02/02

A tenger mélyén nyílik szoborpark a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote közelében márciusban: a víz alatti múzeumban 35 alkotást helyeztek el a hétvégén a tengerfenéken.

Jason DeCaires Taylor brit szobrász és búvároktató - akinek hétköznapi élethelyzeteket ábrázoló, víz alatti művei már évek óta láthatók például a Karib-térségben fekvő Bahamák és a mexikói Cancún közelében (itt mutattuk be a víz alatti múzeumot) - két éve dolgozik az életnagyságú emberalakokon, amelyek speciális cementből készülnek. A szobrok akár 300 évet is kibírnak épségben a sós vízben, ugyanakkor nem szennyezik a környezetet.

DeCaires korábbi alkotásain már látszik, hogy a szobrok idővel a természet részévé válnak, megtelepednek rajtuk különféle tengeri növények és korallok, különleges látványvilágot létrehozva a búvárok számára.

A tervek szerint a művész 2017-ben készül el a múzeum összes, 400 alkotásával, a tárlat így folyamatosan bővülni fog a következő több mint egy évben. Végleges kiterjedése 2500 négyzetméter lesz 12-15 méter közötti mélységben.

María Teresa Lorenzo, a Kanári-szigetek turizmusért felelős tanácsosa az első szobrok vízbe bocsátásakor tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a víz alatti szoborpark azért nagyszerű, mert egyesíti a turizmust, a kultúrát és a sportot. A projektet 800 ezer euróval támogatta Kanári-szigetek kormánya abban bízva, hogy jelentős érdeklődést vált ki, és így növeli a sziget bevételeit.

Íme a cancuni víz alatti múzeum:

A művésznek persze nem ez az egyetlen híres projektje: a múlt évben mutattuk be az igen nagy port kavart, Apokalipszis lovasait ábrázoló szobor kollekciójátAlkotásával akkor a brit kormánynak igyekezett üzenni, mivel úgy látta, hogy a politikai elit túl lazán veszi a klímaváltozás elleni harcot (igaza is volt). - A Párizsi klímacsúcs eredményeit tekintve azonban kijelenthetjük: üzenete biztosan eljutott a döntéshozókig. A klímaváltozás problematikája egyébként nem csak Őt ihlette meg, itt van például Isaac Cordal, akinek öltönyösei lassan belefulladnak a vízbe.

Kép forrása, a művész projektjének weboldala ezen a linken.

 

forrás: MTI, underwatersculpture.com

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.