Múzeum a víz alatt

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/05/16

Nem vitás, Cancun a világ egyik legkülönlegesebb víz alatti látványossága. Jason de Caires Taylor brit származású szobrász és búvárkutató álmodta meg és hozta létre eme nem mindennapi kiállítást, izgalmassá téve a múzeumlátogatás fogalmát.

A 7 méteres mélységbe süllyesztett víz alatti emberalakok történeteket mesélnek el. Láthatunk idős bácsit, aki szó szerint homokba dugta a fejét; láthatunk TV előtt ülő férfit; szemlélődő írót; szomorú gyermeket; imádkozó csuhás embert; vidám nőt; didergő gyereket. Az alkotó a pillanatok megélését, azok fontosságát, az élet sokoldalúságát és annak körforgását (teremtés-pusztulás) kívánja kihangsúlyozni műveivel.

A szimbolizmusról maga a természet gondoskodik, Taylor ugyanis műveinek befejezését a tengeri élővilágra bízta: A víz idővel pusztítani kezdi a szobrokat, miközben az algák és korallok "újraépítik" azokat, létrehozva valami váratlant, valami teljesen egyedit.

A környezetbarát anyagból készült műtárgyak körül csak úgy pezseg az élet. Egyre több korall telepszik meg rajtuk, melynek köszönhetően a szoborcsoport egyúttal mesterséges korallzátonyként is funkcionál.

A Silent Evolution (Csendes Evolúció) kiállításra kíváncsi látogatókat tárt karokkal várják, persze kizárólag búvárruhában. Az extrém múzeumnak igen nagy sikere van, évente körülbelül 700 ezren csodálják meg, a látogatók a világ minden tájáról érkeznek.

Videó:


Képek forrása, a művész projektjének weboldala további csodálatos fotókkal ezen a linken.


A rovat új hírei

Hasonló

Hídból múzeum?

A San Francisco-ban található Old Bay Bridge híd egy részét újrahasznosítják.