Apokaliptikus "jövőmakett"

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/10/01

Az emberi tevékenység következményei már most érezhetőek, de mi lesz 5, 10, vagy 50 év múlva? - A téma persze már évekkel ezelőtt is sokakat inspirált, így többek közt Lori Nix-et, aki poszt-apokaliptikus műveivel igyekezett választ adni a nagy kérdésre.

A művész makettek által, hátborzongató, ám egyúttal humoros formában igyekezett tálalni vízióját, a természeti és az ember által okozott katasztrófák utáni poszt-apokaliptikus világképet.

Mondhatnánk, hogy a művész jós tehetséggel bír, hiszen a fotók még 2007-ben készültek...
Természetesen szó sincs látnoki képességekről. A jelenlegi problémák már 7 éve is terítéken voltak, csupán akkortájt bizonyos döntéshozók, és a környezetet szennyező vállalatok vezetői könnyebben seperhették piszkos ügyeiket a szőnyeg alá, kihasználva az emberi tétlenséget, no meg persze a közönyt. Bár a poltikusok zöme mára belátta hogy cselekedni kell, még így is sokak igyekeznek szemethunyi a problémák felett. E tényre természetesen az elmúlt 7 évben is számos művész reagált, ilyen pl. Isaac Cordal, aki öltönyös szobrokat ítélt fulladásra a klímaváltozás kapcsán.

Az alkotások között láthatunk elöntött falvakat, rozsdásodó erőműveket, zuhanó léghajókat, elpusztult állatokat. - A bizarr képsorozat végén pedig ott figyel egy kétfejű kutya, amely bár első ránézésre szürreálisnak tűnhet, a 2011-es Fukushimai nukleáris katasztrófa tükrében csöppet sem fikció (főleg ha Csernobil, vagy a kevesek által ismert majaki tragédia hatásaira gondolunk).


Ez még csak a kezdet?
Az eltelt 7 év bővelkedett a katasztrófákban, egyre több tudós van azon az állásponton, hogy az emberiség bizony a végezet felé menetel. Hallhattunk olajkatasztrófákról, szuperviharokról, a globális felmelegedés okozta vízhiányról és elsivatagosodásról is. Olyan globális problémákról van szó, amelyeknek mi magunk, de legfőképp gyermekeink és unokáink lehetnek az elszenvedői.

Lori Nix apokaliptikus látomásai tehát lassacskán valósággá válhatnak, ha...
A kísérteties fotók természetesen egy lehetséges jövőképet mutatnak. Két út áll az emberiség előtt: amennyiben változtat hozzáállásán, a művész által felvázolt rémálom szertefoszlik. A másik út azonban valóban a végzet felé mutat, ez esetben a Földet nem fogjuk tudni megőrizni gyermekeink és unokáink számára.

 

Képek forrása, a művész további alkotásai ide kattintva megtekinthetőek.

 

forrás: lorinix.net

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai