1400 filmet neveztek a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválra!

Hír

írta: MTI
2022/03/28

A Kék Bolygó Alapítvány által meghirdetett és szervezett VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál az ország egyik legnagyobb fenntarthatósági közönségprogramja és legelismertebb tematikus filmes seregszemléje. Idén eg új kategóriába amatőr filmesek is jelentkezhettek.

Százhat országból 1374 filmet neveztek a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál két - nemzetközi és Kárpát-medencei - filmszemléjére. Az ingyenesen látogatható fesztiválon a filmek mellett családi programok is várják a látogatókat május 27. és 29. között a gödöllői Királyi Kastélyban.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválra a világ olyan vezető természetfilm-stúdiói és -forgalmazói is elküldték filmjeiket, mint a Terra Mater Factual Studios, a Marco Polo Film AG vagy az Albatross World Sales. A nagy nemzetközi filmkészítők mellett azonban a legismertebb magyarországi alkotók is jelen lesznek filmjeikkel a fesztiválon - hangsúlyozzák MTI-hez eljuttatott közleményben.

Legújabb munkáikkal jelentkeznek hazánk jól ismert filmkészítői is: Török Zoltán, Mosonyi Szabolcs, Szendőfi Balázs, Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell és a Filmdzsungel Kft., Garai Cintia és a Wildlife Messengers.

A filmfesztivál nemzetközi szekciójának zsűrijében Szalay Péter dokumentumfilm-rendező a zsűri elnöke, tagja ifj. Vitray Tamás operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője és egy korábbi díjazott, Takács Rita szerkesztő-rendező.

A szemle másik zsűrije a Kárpát-medence természeti értékeit bemutató filmeket bírálja el. Ennek elnöke Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, segítői a horgászati filmjeiről ismert Kátai Róbert rendező, aki éveken keresztül volt főszervezője a fesztiválnak és Németh Beatrix, a Duna Televízió szerkesztő-műsorvezetője.

Az idén egy új kategóriába, a Third Eye elnevezésű versenyprogramba amatőr filmesek jelentkezhettek. A nevezések nagy része Magyarországról érkezett, és számos általános iskolai osztály is jelentkezett kollektív produkcióval. Ezek között az előválogató zsűri jó néhány olyannal is találkozott, amely szerkesztését és képi világát tekintve messze meghaladja az amatőrfilm kereteit.

A filmek mellett előadások, kerekasztal-beszélgetések, múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, népi játszóház, gasztronómiai programok, utcabál és DJ-programok várják a fesztivál látogatóit.

A programokról további információ a https://naturefestandfilm.com/ oldalon érhető el.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: NASA Goddard Space Flight Center


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló