Végre megtalálták a víz alatti várost

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/05/16

Megtalálták a Homérosz eposzaiban említett várost, Hérakliont. Frank Goddio francia búvárrégész – az Európai Vízalatti Archeológiai Intézet (IEASM) alapítója és elnöke – képzett csapatával a Földközi-tenger mélyén lelt rá a legendás városra.

A búvárrégészek 2000-ben leltek rá a város maradványaira a mai egyiptomi partoktól körülbelül 6 kilométernyire. Azóta végeznek ásatásokat a város megmaradt területein. A csapat a 90-es években, Napóleon zászlóshajója, az Orient kapcsán végzett kutatásaival szerzett nemzetközi hírnevet.

Héraklion, vagy ismertebb nevén Thonis, Alexandria közelében fekvő kikötővárosként az egyiptomi - görög kereskedelem központjának számított Kr.e.500 körül. Erre szolgál bizonyítékul az egykori kikötőben talált, több mint 60 darab hajó is: Szállítmányuk főleg agyagedények voltak, de a Frank Goddio vezette csapat talált bronzsúlyokat, aranypénzeket, ékszereket, és használati tárgyakat is.

Hérodotosz, az első ismert történész, írásaiban említette, hogy mikor először járt Egyiptomba, az egyik legnagyobb látványosság a héraklioni Ámon és Honszu isteneknek épített templom volt. Az írások szerint Párisz is ellátogatott oda Helénával a trójai háború előtt. A csapat - több épülettel együtt - a hatalmas templom maradványait is meglelte, valamint egy 4 méternél magasabb szobrot is találtak több száz kisebb szobor társaságában, amelyeket később a felszínre hoztak.

Hogyan süllyedt el?

A városról szóló történeti leírások említenek földmozgásokat és árhullámokat. A geoarcheológiai elemzések szerint Héraklion elsüllyedéséért a felsoroltak mellett az agyagos talaj elfolyósodása is okolható. Valószínű, hogy az említett hatások közvetlenül egymás után, vagy egyszerre érvényesültek.

Nincs megállás!

Damian Robinson, az Oxford Egyetem professzora szerint ez csak a jéghegy csúcsa. Céljuk az egész terület teljes feltárása, az akkori élet behatóbb megismerése. Frank Goddio szerint még 200 éven keresztül kellene folytatni a kutatásokat, hogy teljesen feltárják a várost és megértsék annak működését.


Képek forrása - további képek és információk a weboldalon. / Szerző: Christoph Gerigk

 

forrás: franckgoddio.org, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Múzeum a víz alatt

Nem vitás, Cancun a világ egyik legkülönlegesebb víz alatti látványossága.