Kávézaccból női cipők?

Hír

2015/02/17

Íme, a Marks & Spencer környezettudatos cipői.

A Marks & Spencer "Footglove Earth" néven (nagyjából Föld Lábbelinek lehetne fordítani) a fenntarthatóság elveivel kompatibilis cipőkollekciót dobott piacra. A lábbelik különböző újrahasznosítható hulladékokból készülnek, a felsőrész anyagát kávézacc, a talpét rizspelyvát tartalmazó természetes gumi adja, a tartását pedig átlényegült PET-palackok biztosítják, míg a talpbetét újrahasznosított habszivacs. Az egyes elemeket újrafelhasznált poliészter-szálak díszítik, és az előállítás során környezetbarát, vízalapú ragasztót használtak.

A kollekció a divatmárka brit részlegének Plan A (A-terv) nevű környezettudatos stratégiájához fűződik, mely magában foglalja épületeik zöldítését is. Idén például azt tervezik, hogy Castle Donnington-i központjukat Nagy-Britannia legnagyobb napelemes tetejével fedik be. Eközben fejlesztik gyáraik és a gyártás hatékonyabb energiafelhasználását.

– A cipők minden eleme fenntartható módon készült – mondja Rachel Pedley, a Marks & Spencer cipőtechnológusa. – És a cipők természetesen jó minőségűek, kényelmesek és még jól is néznek ki – teszi hozzá.

A vegán követelményeknek ugyan nem felel meg a kollekció, mert egyes darabjai bőrt is tartalmaznak, azonban azt mondják, csak a Leather Working Group követelményeinek megfelelő anyagokat használnak.

A M & S környezettudatossága példamutató, de azért még nekik is van miben fejlődniük, például abban, hogy a gyáraikban dolgozó munkásokat is kellőkképpen megfizessék.


Kép forrása: M & S / ecouterre

 

A rovat új hírei

Hasonló

Cipő szegény gyermekeknek

Kenton Lee adományozási céllal tervezett szandáljával a cipő "luxusa" végre eljut a szegény országokba.