Biomimikri és a divat találkozása: 3 ruhaanyag, amit a természet ihletett!

Magazin

2015/05/11

A biomimikri elve a divat terén is egyre nagyobb népszerűségnek örvend: Bizony, a jegesmedve, a toboz és a moha is teremthet divatot.

Bármibe is fogjunk, szinte biztos, hogy a természetnek már jól bevált megoldása van rá. Ez az alapgondolata a biomimikri tudományának, mely szerint azelőtt, hogy feltalálnánk a spanyolviaszt, érdemes egy pillantást vetnünk az állat- és növényvilágra, ahol fellelhetjük az ötletünkhöz szükséges dizájnt.

Ezt a gyakorlatot már az ősember is ismerte, de a kifejezés a 21. század küszöbén került be újra a köztudatba Janine Benyus hatására, aki 1997-es könyvében: Biomimicry: Innovation Inspired by Nature (Biomimikri: A természet ihlette innováció) azokat a többmillió éves alkalmazkodási stratégiákat idézi fel, melyeknek segítségével fenntartható jövőt teremthetünk. Íme, néhány izgalmas példa arra, hogyan használja a divatipar a természeti ötletek megvalósításának elvét.

Egész évre jegesmedvebunda
Az angol HotSquash nevű márka ruhái olyan anyagból készültek, melyet a jegesmedvebunda ihletett. A ruhák télen melegen tartanak, nyáron pedig kényelmes, hűs viseletet biztosítanak, és a klímavédelem iránti személyes felelősségre hivatottak felhívni a figyelmet. A textil az időjárás változásainak megfelelően alakul, melegben eloszlatja a nedvességet és hűti a testünket, hidegben pedig különleges, hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően melegen tart. Mindemellett egyszerűen kezelhető, mosható, szárítható, és még mutatós is. Bár a gyártó nem árult el sokat a technológiáról, annyit megtudhatunk, hogy alapja a jegesmedveszőr üreges felépítése. A kollekcióban téli és nyári, szabadidős és irodai ruhákat is találunk. Webhely ezen a linken.

Tobozzal az izzadtság ellen
Szintén angol találmány a fenyőtoboz szerkezetét utánzó szövet, mely felerősíti az anyag izzadságelvezető-képességét, ami elsősorban sportoláskor jöhet jól, illetve akkor, amikor az ember a meleg szobából kimegy a hidegbe. A szövet pont fordítva működik, mint a hagyományos textil. A nedvességtől az anyag rostjai bezárulnak, ahogy a toboz, így vezetik az izzadtságot, a felületén található, kis légzsebek pedig a szellőzést biztosítják.

Pihe-puha moharuha
A moha az ökoművészek és -dizájnerek egyik kedvelt alapanyaga, ami olykor kissé bizarr ötletekhez is vezethet. - Kinek kell a bunda, amikor az ember akár egy mohaszőnyeget is magára tekerhet? - lehetne a mottója Tara Baoth Mooney-nak, a London College of Fashion’s Centre (Londoni Divatfőiskola) fenntartható divat szakán végzett hallgatójának, aki mohából készült kendővel igyekszik népszerűsíteni a „szimbiotikus biomimikrit”, vagyis az emberek és növények közötti barátságos együttélés lehetőségét. - Az emberek egyre inkább eltávolodtak egymástól és a természettől. Ezek a kapcsolatok ugyanakkor helyreállíthatók - vallja a tervező, mi pedig hiszünk neki.

Fotó forrása, további érdekes képek és információk Tara Baoth Mooney weboldalán.

 

forrás: ecouterre.com, wikipedia.org, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló