Újra magyar siker az ENSZ nemzetközi rajzversenyén: 13 éves székesfehérvári kislány lett a második helyezett

Hír

2018/01/16

A FAO élelmezési világnapi rajzversenyén második lett korosztályában a székesfehérvári Kluge Berta Ida.

Európából mindösszesen ketten szerepeltek sikeresen az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) az Élelmezési világnaphoz kapcsolódó nemzetközi rajzversenyén, melynek témája az volt, hogyan befolyásolhatja az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés a migráció jövőjét.

A 13 éves Kluge Ida Berta, aki második helyezést ért el a 13-15 éves korcsoportban, rajzában azt mutatja be, hogy az emberi együttérzés, szolidaritás és empátia elengedhetetlen elemei a migráció kérdésének megoldásához. Egy erős kőhidat rajzolt annak szimbólumaként, hogy mindig van megoldás, ha mindenki együtt tesz az akadályok leküzdéséért. Emellett központi elem a búzakalász is, amit a 2015-ös győztes versenymunkájában is használt már. 
„A búzakalász jelenti mindazt a segítséget, amire a fejlődő országokban élő szegény családoknak szüksége lehet,” mondta. „Azért is tetszik ez a szimbólum, mert a FAO logójában is szerepel.”

Minden évben több mint 150 országban emlékeznek meg az Élelmezési világnapon, október 16-án, a FAO 1945-ös alapítására, és arra a törekvésre, hogy mihamarabb felszámoljuk az élelmezési problémákat.

Mindkét rajz jól illeszkedik a 2017-es Élelmezési világnap fő üzenetéhez: a migráció jövője megváltoztatható, ha gondoskodunk az élelmezésbiztonságról és a vidék fejlődéséről, így az embereknek lehetősége nyílik saját otthonukban maradni és ott felépíteni egy stabil megélhetést.

„Azt kívánom, hogy az emberek sok gyümölcsöt és zöldséget termesszenek,” mondta a 6 éves fehérorosz Daria Szkamaroscsanka, a másik díjazott. „Bárcsak a munkát választanák és a másoknak való segítést a semmittevés helyett.” „A bevándorlás kérdése Európa egyik legnagyobb kihívása,” tette hozzá Ida, „és a jóra illetve néha nehéz kompromisszumokra való törekvés szükséges a megoldáshoz.”

A további pályaművek megtekinthetőek a FAO weboldalán.

Klímamigráció témájú cikkeinket erre a linkre kattintva olvashatja el.

 

forrás: fao.org

A rovat új hírei

Hasonló