Karácsony előtt is válasszuk a termelői piacot
Aki egészséges, friss, minőségi magyar élelmiszerekből kívánja elkészíteni például a karácsonyi menüt, bátran válassza a termelői piacokat bárhol az országban.
A támogatásnak, a szabályozási környezet kedvező módosításának köszönhetően reneszánszukat élik a termelői piacok.
Míg 2010 előtt nem volt ismert ez a fogalom, addig mára közel háromszáz ilyen elárusítóhelyet tartunk nyilván – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 Ma reggeli műsoraiban. Az agrártárca vezetője kifejtette: magyar terméket érdemes vásárolni, amelyek jó minőségűek, nyomon követhetőek, emellett ezek a vásárterek messze többet jelentenek egy piacnál: itt az eladó, a vevő, a szomszédok, a jóbarátok találkoznak, azaz ez egy közösségi tér is. A miniszter elmondta még: a keresett termelői piacok mellett örvendetes, hogy a regisztrált kistermelői létszám is jelentősen, több mint háromszorosára nőtt az elmúlt hét évben.
Míg 2010-ben alig több mint ötezer kistermelő volt, addig mára számuk 17 ezerre emelkedett. Ezek a termelők, akik elsősorban kézműves élelmiszereket – sajtot, lekvárt, szörpöt, kolbászt, más hústerméket - állítanak elő, a saját maguk által megtermelt javakat dolgozzák fel. Jó néhányan közülük fő bevételi forrásukat e tevékenységből szerzik.
A piac létesítésének és a kistermelővé válás feltételeinek könnyítését igazolták az elmúlt évek, egyre több helyen nyílnak olyan elárusítóhelyek, ahol a kistermelő saját portékáját eladhatja, ahová szívesen járunk vásárolni, de akár beszélgetni is. A helyi, termelői piacok legfőbb szerepe abban van, hogy segítik a hagyományos helyi mezőgazdasági termelést, a vidéken maradást, általuk 12 ezer új munkahely jött létre.