Ilyenek lesznek a jövő húsgolyói?

Magazin

írta: ecolounge
2015/12/30

Az IKEA innovációs laborja, a Space10 a jövő otthonával kapcsolatos művészi koncepcióknak ad teret. A műhelymunkán résztvevő csapatok azonban nem álltak meg a bútoroknál, a gasztronómia fenntarthatóvá tételéhez is szolgáltattak ötleteket. Az ételinnovátorok az IKEA legendás húsgolyót vették célba, és megalkották a jövő húsgolyójának ötletét, mely különböző, alternatív fehérjeforrásokból készül, mint a por alapú fehérjéből, különböző zöldségekből, algából, szárított rovarokból, vagy laborban növesztett, mesterséges húsból.

A holnap húsgolyója - ahogyan a művészeti projektet elnevezték - vizuális felfedezése a jövő élelmiszerének. Annak a sokféle módnak a felderítése, mely a nem is olyan távoli jövőben talán meghatározza majd az étkezésünket. A kutatás az alternatív összetevőkre, a technológiai innovációkra és a gasztronómia még feltérképezetlen területeire helyezi a hangsúlyt.

A húsgolyó mint közös nyelv
Alig van olyan kultúra, amelyiknek az étlapján ne szerepelne a húsgolyó valamilyen formában Svédországtól Olaszországon át a Közel-Keletig. Mi ezt  a húsgolyót mint afféle vásznat használtuk a jövőbeli ételek lehetőségeinek felvázolására. A bonyolult kísérleteket egyszerű, ismerős és vicces formában akartuk megjeleníteni. – mondta Kaave Pour, a labor egyik résztvevője.

Az ételválság küszöbén
Úgy tűnik, azzal együtt, hogy fel kell majd készülnünk az étel iránti robbanásszerűen növekvő igényre - mely az ENSZ felmérése szerint nem kevesebb, mint 70%-al fog nőni a következő 35 évben -, kénytelenek leszünk megfékezni a hús iránti fenntarthatatlan étvágyunkat is. A hústermelés jelentős hatással van a globális felmelegedésre, pazarolja a fogyatkozó vízkészleteket, tönkreteszi az erdőket, felgyorsítja a talajeróziót, a vele járó szennyezés halott övezeteket hoz létre, ahogyan ebben a képes cikkünkben már bemutattuk. Az állatok pedig eközben szenvednek.

Mesterséges húsgolyó
A mesterséges hús laboratóriumban növesztett állati fehérje. Az első, laboratóriumi marhaburgert 2013-ban állították elő és 325 000 dollárba került. Ma már ugyanez a hús mindössze 10 dollárba kerül. A mesterséges hús olyan alternatívát jelenthet, mellyel akár már a közeli jövőben kiváltható a fenntarthatatlan állattenyésztés.

Selejtgolyó
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a felhasználható élelmiszernek akár egyharmada is megromlik vagy más módon megy kárba, mielőtt elfogyasztanák. Ez az eddig veszni hagyott élelem kulcsfontosságú lehet az éhezés elleni erőfeszítésekben, és hozzájárulhat a környezet megóvásához és az élelmiszerbiztonság javításához a világ legszegényebb országaiban. A veszteség csökkentése kritikus lépés afelé, hogy elegendő táplálék jusson a gyorsan növekvő népességnek.

Városi farmereknek
A városi kertészkedés terjedésével a helyi termelést támogatják az emberek. Ez csökkenti az ételek ökológiai lábnyomát és ellenállóbbá teheti a városokat a klímaváltozással szemben.

Porból
A por, melyből ez a golyó készülhet, az egészséges táplálkozás minden elemét magában foglalja: fehérjét, szénhidrátot, telítetlen zsírsavakat, és nem utolsó sorban a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Algalabda
Az alga a leggyorsabban növekvő élőlény a természetben, és nagyszerű vitamin-, fehérje és ásványi anyag forrás.

Nyomtatással
A 3D-s nyomtatással különféle összetevőkből nyomtathatunk golyókat, mint algafehérje, répalevél vagy rovarhús. Az eljárás forradalmasíthatja és még inkább személyre szabhatja az étkezést.

Magvakból
A gabonafélék, hüvelyesek és csonthájasok keveréke remek fehérje- és vitaminforrás.

Rovargolyó
A rovarevés számos kultúrában elterjedt a föld különböző vidékein: körülbelül 1000-féle rovart fogyasztanak az országok 80%-ában. A rovarok több fehérjét tartalmaznak, mint az általunk megszokott húsfélék, és alacsonyabb a zsírtartalmuk.

A népességnövekedés, a változó éghajlat, valamint a termőföldek csökkenése arra kényszerít, hogy okosabb és hatékonyabb megoldást találjunk az élelmiszertermelésre, és persze nyitottabban kell gondolkodnunk az ételdiverzitásról is. A műhely célja az, hogy felfedezze, hogyan tudunk több ételt termelni kevesebb energiabefektetéssel és a mainál jóval fenntarthatóbb módon. A kérdés egyre aktuálisabbá válik, amit az is mutat, hogy nem ez az egyetlen kísérlet alternatív ételek létrehozására. A régebben összeegyeztethetetlennek hitt ellentétek kibékítéséből megszületett már a vega szalonna is, és egyre többen érvelnek a vegetáriánus "hús" mellett, beleértve Bill Gatest is.

 

forrás: grist.org, space10.io
Hogy tetszik?

A rovat új hírei

Hasonló

Vegán hentesbolt nyílik

A Növényevő hentesek kolbászairól állítólag meg sem lehet állapítani, hogy nincs bennük hús.

Ételinnováció: Vegánszalonna

Az Egyesült Államokban sokféle étel készül laborban. Íme a húspótlók legújabb generációjának úttörője, az algából ...

5 tiszta fehérjeforrás

Vajon melyik növényben van a legtöbb fehérje? Mire kell figyelnünk, ha húst vásárololunk? Cikkünkből kiderül.