A legtöbb otthonban mérgező anyagokat rejt a házipor

Hír

2016/09/29

Egy amerikai kutatás szerint az otthoni por sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. Ftalátok, fenolok és égésgátlók tömkelegét lélegezhetjük be nap mint nap.

A friss tanulmány szerint az ártalmatlannak tűnő porcicák gyakran veszélyes anyagokat rejtenek, melyek elsősorban a mindennap használt termékekből és az építőanyagokból kerülnek ki. A kutatásban több, amerikai intézmény is részt vett, a Milken Intézet Közegészségügyi Iskolája (Milken Institute School of Public Health), a Csendes Forrás Intézet (Silent Spring Institute), a Természeti erőforrások védelmének Tanácsa (Natural Resources Defense Council), a Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolája (Harvard T. H. Chan School of Public Health) és a Foglalkozási és Környezeti Gyógyászati Program (Occupational and Environmental Medicine Program).

- A kutatás az első átfogó elemzést adja a háztartási porban talált kemikáliákról, melyek egészségügyi problémákat is okozhatnak – mondja a tanulmány vezető szerzője, Ami Zota. A kutatócsoport 26 tanulmány és egy publikálatlan kutatás adatait vetette össze, valamint 14 állam pormintáit elemezte. Ezek alapján összesen 45-féle vegyszert találtak, melyek padlóburkolatból, a bútorokból és építőanyaokból, valamint a szépségápolási és tisztítószerekből származnak. Ezeket gyakran belélegezzük, de némelyek a bőrön keresztül is felszívódnak.

Tízféle olyan vegyszercsoportot azonosítottak, melyek az elemzett porminták 90%-ában megtalálhatóak, ezek közé tartozik a TDCIPP nevű égésgátló, mely például bútorokból és babatermékekből származik. Elsősorban négy, különösen veszélyes vegyszercsoportot találtak magas koncentrációban: első helyen szerepelnek a ftalátok, melyekből egy gramm porra 7,682 nanogramm jut. A ftalátokat az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is betiltották már a gyerekjátékokban, mert komoly egészségügyi kockázatot hordoznak, viszont több száz, egyéb termékben még mindig jelen vannak. A fenolok kerültek a második helyre, melyek a tisztítószerek összetevői, ezeket követik az égésgátlók és a HFC-k (fluorozott szénhidrogének), melyeket például a tapadásmentes felülettel rendelkező edények gyártása során használnak.

Az említett vegyszerek egészségügyi kockázatokat hordoznak, rákkeltőek lehetnek, illetve fejlődési és termékenységi rendellenességeket okozhatnak, és ha egymásal keverednek, akkor már igen kis mennyiség is káros lehet. Ahogy Veena Singla, a kutatás egyik résztvevője hangsúlyozta, fontos, hogy biztonságosabb alternatívákkal helyettesítsük ezeket a vegyszereket.

  • Nézzük meg alaposan, milyen összetevőjű kozmetikumokat és tisztítószereket vásárolunk.
  • Porszívózzunk HEPA-szűrős porszívóval, mert az hatékonyabban szívja fel az apró részecskéket, melyeket a hagyományos porszívók visszaforgatnak.
  • Gyakran cseréljünk szűrőt és ne hagyjuk ki a takarításból a párnázott bútorokat se.
  • A nem szőnyegezett padlót gyakran mossuk fel, és ha új bútort vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy a cimkén nem szerepelnek folttisztító szerekkel, antimikrobiális és tűzálló vegyszerekkel végzett kezelések.
  • A bútorokat nedves pamutanyaggal töröljük le, kerüljük a szintetikus tisztítószereket, mert csak felesleges vegyszerekkel szórjuk körbe a lakást.
  • Ne használjunk ózontartalmú légtisztítót, mert az valójában nem tisztítja a levegőt, csak irritálja a tüdőt.

- A fogyasztók dönthetnek úgy, hogy egészségesebb termékeket vásásolnak és megvédik magukat a káros anyagoktól – mondja Robin Dodson, a Silent Spring Institute kutatója. Ez pedig átformálja a piacot és a környezetbarát termékeket előnyben részesítésének irányába tereli a gyártókat.


Elsődleges kép forrása: Wikipedia / szerző: NIAID

 

forrás: Occupational and Environmental Medicine Program

A rovat új hírei

Hasonló