Különleges magyar találmány: világító tárgyak fából

Interjú

2016/01/23

A speciális technológiának köszönhetően a Jagorta átereszti a fényt, melynek segítségével kirajzolódik az anyag természetes szépsége.

Dobecz Gilbert és Polk Zsolt találmánya, a Jagorta nevű fényáteresztő fa hivatalosan 2009 óta létezik. Már több nemzetközi kiállításon is szerepelt, majd igazi áttörésként tavaly nagydíjat nyert Dubaiban az Index nevű belsőépítészeti és egyedi bútortervezői nemzetközi kiállításon - első magyar cégként.

A speciális technológiának köszönhetően a fa átereszti a fényt, melynek segítségével kirajzolódik az anyag természetes szépsége. A cég változatos anyagokkal és motívumokkal dolgozik, így minden egyes darab teljesen egyedi és a megrendelők igényeire szabott.

Polk Zsoltot kérdeztük az ötletről és a kivitelezésről.

eco: Honnan jött a világító fa ötlete?

PZs: Az az igazság, hogy nem tudni… olyan mintha mindig is meg lett volna… ;)

eco: Más innovatív ötletek is felmerültek útközben, míg meg nem állapodtak a Jagortánál?

PZs: Egyedi bútorok, belsőépítészeti elemek gyártásával foglalkozunk. A munka során sűrűn fölmerülnek olyan feladatok, melyek nyitott, kreatív gondolkodást igényelnek. Kisebb, gyártási folyamatot segítő eszköz készítése vagy akár szerkezeti újítás előfordul. De ilyen egyedi, különleges termékünk egyetlen van, a Jagorta.

eco: Mennyi ideig tartott a fejlesztés?

PZs: Nem használnék múlt időt, folyamatosan fejlesztjük. De az első védettséget 7 év munka után kapta.

eco: Melyik fával a legkönnyebb és melyikkel a legnehezebb megvalósítani?

PZs: Úgy fogalmaznék, hogy minden fával más-más hatást lehet elérni. Egy kisebb sűrűségű fát ugyanakkora fénymennyiséggel valóban könnyebb átvilágítani, mint egy tömörebb anyagot. De egy nagy sűrűségű és ráadásul sötétebb tónusú fából készült Jagorta, ha gravírozott mintát kap, igazán drámai élményt ad.

eco: Melyik fa a legnépszerűbb – ha van ilyen?

PZs: A cseresznye – kifinomultan rajzos, közepesen sűrű, pácolás nélkül is szép színű, többféle módon képes motívumot fogadni.

eco: Milyen berendezési tárgyakat tudnak készíteni a Jagortából?

PZs: Lehet, hogy kicsit bele izzadnánk… de bármit. A viccet félretéve, általában a berendezési tárgyak egy-egy eleme Jagorta: ágyvég, polc hátoldala, asztallap vagy asztallap betét. Természetesen teljesen Jagorta darabokat is készítettünk már pl. lámpákat, kaspót.

eco: Van olyan tárgy, amelyre különösen büszkék?

PZs: Egyértelműen az Iránytű asztal. Ez a darabunk nyerte a Termék nagydíjat 2015 májusában, Dubaiban az INDEX Nemzetközi Design kiállításon, mellyel a kiválóságot és innovációt értékelték. Az asztal lapja mahagóni Jagorta. Ügyeltünk a megfelelő furnér kiválasztására, a rajzolat illesztésére. A klasszikus iránytű motívum lézer gravírozva készült, így világítás nélkül is dísze az asztalnak. S mint mindig ledek biztosítják a fényt, táviránythatóan.

eco: Tervezik a jövőben a termék továbbfejlesztését vagy valamilyen más termék létrehozását?

PZs: Új feladatok új elvárásokat is hoznak magukkal, így a fejlesztés szükségszerű. Azt is tudjuk, hogy a Jagortában még sok lehetőséget van, amit még nem aknáztunk ki. Nagyon sok szép feladat vár ránk és szeretnénk minden munkát tökéletesen megtervezni, a legmagasabb minőségben megvalósítani és átadni. Így egyelőre a Jagorta tölti ki minden időnket és gondolatunkat….de ahogyan a "Jagi" is megvalósult… bármi megtörténhet. ;)

 

A rovat új hírei

Hasonló