"Ablaküveg" fából - Így készül az átlátszó fa

Hír

2016/04/17

Kutatók átlátszó fát fejlesztettek, mely helyettesítheti akár az ablaküveget is.

Az átlátszó fa „receptjét” több évtizednyi kutatómunka után találták meg a stockholmi KTH Royal Institute of Technology munkatársai, és azt mondják ez a különös ötlet forradalmasíthatja az építészetet és az energiatermelést is. Az átlátszó fa ugyanis alacsony költségű, könnyen elérhető és megújuló forrás, mely napelemes, illetve félig fényáteresztő ablakok gyártására is alkalmas lehet, és csökkentheti a beltéri világítás költségét.

Érdekes módon az átlátszó fa ötlete nem teljesen új, de most először találták meg a tudósok a piaci termelésre is alkamas technológiát. Balsafából kémiai eljárással vonták ki a lignint, mely a növény sejtfalában található, hozzájárul a szilárdságához, és a fényáteresztő képességet gátolja. Miután ezt eltávolították, ragyogó fehér faanyagot kaptak, majd ehhez plexit adtak, hogy valóban átlátszó legyen. Így a késztermék ötvözi a felhasznált anyagok előnyeit és kétszer olyan erős, mint a plexiüveg. A kutatók most azon dolgoznak, hogy tovább tökéletesítség az átlátszóságot és növeljék a gyártási mennyiséget.

Lars Berglund, a kutatás vezetője arról is beszélt, hogy a fa messze a leggyakrabban használt természetes alapanyag az építkezésben, és kiemelte az előnyeit: megújuló forrást jelent, emellett kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, erős, kemény, emellett kicsi a sűrűsége és a hővezető képessége. A kutatók szeretnének a jövőben más fafajtákkal is kísérletezni.


Fotó: KHT - Peter Larson

 

forrás: wired.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló