Ma: Teszedd!

Hír

írta: Admin
2013/09/14

Ma rendezik a Teszedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akciót országszerte.

Cikk frissült: 2013. 09. 14. - 14.30.

A kezdeményezés célja, hogy az önkéntesek a lehető legtöbb helyen tisztítsák meg lakókörnyezetüket az illegálisan lerakott szeméttől.

Az ország 1075 településén több mint 100 ezer önkéntes gyűjti össze az illegálisan lerakott háztartási hulladékot a Teszedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akcióban. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hozzátette: az egynapos akció eredményeként 5-6 ezer tonna szemét gyűlik össze, ami 50 villanymozdony súlyának felel meg, ennek az elszállítását a közszolgáltató vállalatok végzik. Nem volt könnyű kiválasztani azt a több mint ezer helyszínt az országban, ahol az egynapos gyűjtést végzik - tette hozzá. Az aktivisták szombaton vallási, kulturális vagy politikai preferenciától függetlenül kézzel gyűjtik össze a kommunális hulladéknak minősülő szemetet.

Az államtitkár szerint az akció folytatását újra kell gondolni, mert a településeken a legnagyobb problémát már nem a kommunális hulladék, hanem a bontási törmelék jelenti, amelyből "tízezer és százezer tonnákat" raknak le illegálisan, és az összegyűjtését kézi erővel nem lehet elvégezni. Az akció áttételesen egymillió embert mozgat meg, és a környezettudatosságra irányítja a figyelmet - mondta. A szemetelés megelőzését szolgáló kormányzati intézkedésre további példaként a PET-palackokra vonatkozó betétdíj bevezetését nevezte. A pillepalackból Magyarországon évente több mint 60 ezer tonna kerül forgalomba, ami a környezetbe kikerülve hatalmas mennyiség. Rámutatott: a betétdíj bevezetésével megoldódik ezen szennyező anyag sorsa, mivel utána a fogyasztók remélhetőleg nem fogják eldobni a palackokat.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője hangsúlyozta: mindenki megtette a magáét, az eső ellenére több mint 50 szervezet jelezte csatlakozását a Teszedd! akcióhoz. Közülük az Országos Polgárőr Szövetséget emelte ki a szervezésben biztosított segítségükért. Kérte, hogy minél többen kapcsolódjanak be a munkába, hozzátéve, hogy az ország felén nem esik az eső. Az előzetes regisztrációk alapján nagy a "szemétszüret" iránti érdeklődés, az akció lebonyolítását 1200 ember segíti - mondta.

Az akció főszervezője a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A szervezésben, lebonyolításban együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A munkát mások mellett a polgárőrségek és a vízügyi igazgatóságok segítik országszerte azzal, hogy kiszállítják az önkéntes szervezőknek az igényelt TeSzedd!-logóval ellátott gyűjtőzsákokat és a résztvevők várható számának megfelelő mennyiségű kesztyűt.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója közölte, a hulladék elszállítását és ártalmatlanítását a társaság 110 gyűjtőpontról végzi el szombat délután 2 órától.

A Teszedd! szemétgyűjtési akció webcíme: www.teszedd.hu

A Teszedd! szemétgyűjtési akciót az ecolounge.hu is támogatja.

 

forrás: MTI, teszedd.hu

A rovat új hírei

Hasonló

TeSzedd a Kéken!

A Teszedd a Kéken akció keretében az önkéntesek megtisztítják a kéktúra útvonalát.

Év végére 100%-os

Év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a fővárosban.