Egészségesebb étrenddel csökkenthető a vízfelhasználás!

Hír

írta: ecolounge
2018/09/11

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

A világ édesvízkészletei ma is szűkösek, azonban a népesség növekedésével és a klímaváltozással a probléma még súlyosabbá válhat. A lakossági víztakarékosság módjai (gyorsabb zuhanyozás vagy a vízcsap elzárása fogmosás közben) közismertek, kevesebbet tudni azonban arról, hogy mennyi víz folyik el az élelmiszer előállítása közben.

Az Európai Bizottság Joint Research Center (JRC) kutatóintézete új kutatásában az élelmiszer előállításához szükséges vízmennyiséget vizsgálta, alapul véve a jelenlegi és az ajánlott egészséges étrendek összetételét.

Eredményeik szerint Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban túl sok húst, cukrot és zsírt fogyaszt a lakosság, azonban nem esznek elég gyümölcsöt és zöldséget. Mivel a gyümölcs- és zöldségtermesztés lényegesen kisebb vízigényű, mint az állattenyésztés, vagy az olajok, zsiradékok és a cukor gyártása, ezekben az országokban az átlagosnál magasabb az élelmiszeripari vízfelhasználás. Az élelmiszer-fogyasztás miatti vízfogyasztás naponta - lakosra bontva - 2757 liter Nagy-Britanniában, 2929 Németországban és 3861 Franciaországban. (A magyarországi élelmiszerfogyasztásról itt olvashat.)

"Egyes országokban a fejenként napi 3000-4000 liter élelmiszeripari vízfelhasználás hatalmas szám, ha az otthoni közvetlen vízfogyasztással vetjük össze" - mutatott rá Davy Vanham, a JRC munkatársa.

Az étrend megváltoztatásával azonban a vízfelhasználás is csökkenthető lenne a tanulmány szerint:

  • Aki egészségesebb, húsevő étrendre vált, 11-35 százalékkal csökkentheti az élelmiszerek miatti vízfelhasználást.
  • Aki a húst elhagyja és helyette halat eszik, az állati zsírok helyett növényi olajat használ, az 33-35 százalékkal mérsékli a vízfogyasztást.
  • Aki egyáltalán nem eszik húst és egészséges vegetáriánus étrendet követ, az 35-55 százalékkal mérsékli a vízlábnyomot.

A tanulmány szerzői elismerték, hogy nem elég arra ösztönözni az embereket, hogy változtassanak az étrendjükön, szükség van egy sor olyan intézkedésre is, mint az egészségtelen élelmiszerek adójának emelése vagy a tájékoztatás javítása a termékek címkéin.

"Az a fő üzenet, hogy ha egészségesebben kezdünk táplálkozni, akár hússal, akár húsmentesen, attól nemcsak egészségesebbek leszünk, hanem jelentősen csökken a vízfelhasználásunk is" - Davy Vanham / JRC

A kutatás eredményeit a Nature Sustainability című tudományos lap aktuális számában publikálták.


Kép forrása

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Mekkora a vízlábnyomunk?

A Föld felszínének mintegy 70%-a vízzel borított, de ennek mindössze 1%-a édesvíz. Így az édesvíz az egyik legértékesebb ...