Elszáll a kakaó ára?

Hír

írta: Admin
2014/10/26

A kakaóbabtermés bizonytalansága többek közt a klímaváltozás és az ebolajárvány számlájára írható. Jelenleg folyamatosan csökken a kakaóbab termelt mennyisége, miközben a rá való kereslet nő, mindezek hatására az ára hónapról hónapra emelkedik. Eközben az édességipar új beruházásokkal igyekszik a termelést hosszú távon hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni.

Fél évvel ezelőtt írtunk a kakaóbab és a klímaváltozás, a szárazabb időjárás és a termelés lassulása közti összefüggésekről. Most erre rátett egy lapáttal az ebola megjelenése is.

A tavalyi átlagos árfolyamnál 30 százalékkal magasabb szeptemberi kakaóárak előre jelezték, hogy a kakaóbabtermés bizonytalanságai miatt a piac még inkább hajlamos lehet az instabilitásra. Félő, hogy az ebolajárvány terjedése Elefántcsontpart és Ghána felé hatással van az árakra, mivel ez a két ország adja a világ kakaótermelésének 60 százalékát.

A kakaó ára a következő néhány évben tovább emelkedhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában folyamatosan nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet, és emiatt a fő termelőknél újabb kínálati korlátok alakulnak ki. Hozzávetőleg 2000 óta érezhető a kakaóárfolyamok alakulásában spekulatív befektetések hatása is, ám közép- és hosszú távon inkább a keresleti és kínálati oldal határozhatja meg az ártrendeket.

Ha a magasabb árak új kakaóültetvényekbe történő beruházásokat ösztönöznek, a 2020-as években újabb áresés várható, ahogyan az 1980-as években is történt az 1970-es évek árrobbanását követően. A politikai döntéshozók és az édesipari vállalatok számára kihívás lesz a hirtelen áringadozások hatásait kiegyenlíteni, ugyanis ezek sokat ártanak a kistermelőknek.

Afrikából származik a világ kakaótermésének 70 százaléka, Afrikán kívül pedig Indonézia a legnagyobb kakaótermelő. A világ kakaótermésének 90 százalékát kis családi gazdaságok állítják elő; közel 20 millió kisbirtokos és agrárdolgozó megélhetése függ közvetlenül a kakaótól.

Matthieu Guemas, a természeti erőforrások feltérképezésére és nyomon követésére használt technikai megoldásokat kínáló GeoTraceability képviselője rámutatott: a termelés fellendítését célzó fenntarthatósági és támogató programokba fektetett óriási beruházások révén a kakaóipar komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a jövőbeli kakaóhiányt elkerülje. Az olyan beruházások, mint a gazdák képzése vagy a fenntarthatósági felárak alkalmazása három éve még ritkán, jelenleg azonban már egyre gyakrabban jelennek meg Nyugat-Afrikában. A GeoTraceability a PwC megbízásából eddig 83 000 gazdától és 114 000 hektárnyi termőföldről gyűjtött adatokat Ghána, Nigéria, Ecuador, Peru és Indonézia kakaótermelő vidékein.

A kakaó - amellett hogy finom - gyógyító hatással is bír: A kakaóbab összetevői között találjuk a rezveratrolt, amely egyébként a borban is (a szőlő által) és a mogyoróban is jelen van. Nagyobb mennyiségben rákellenes, gyulladáscsökkentő hatása lehet, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik (tágíthatja a szív koszorúereit, megakadályozhatja a vérrögök képződését), valamint segít a vércukorszint csökkentésében is.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló