Kakaóval a szellemi hanyatlás ellen?

Hír

írta: Admin
2014/10/28

A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges idős embereknél megelőzhető a korral járó szellemi hanyatlás - erre a következtetésre jutottak a Columbia Egyetem tudósai.

A kutatások - amelyekről a Nature Neuroscience online kiadásában jelent meg hétfőn tanulmány - szolgáltatják az első közvetlen bizonyítékokat arra, hogy a szellemi hanyatlás az agy egy bizonyos területéhez köthető és a folyamat meghatározott étrend segítségével visszafordítható. A kor előrehaladásával romlanak a kognitív funkciók, a folyamat már a fiatal felnőttkorban kezdődik, de az első tünetei az 50-60-as években jelentkeznek. Ez a folyamat nem tévesztendő össze az elbutulással, leépüléssel járó Alzheimer-kórral.

A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A kutatócsoport ezúttal arra vállalkozott, hogy kiderítse, létezik-e az embernél ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között és visszafordítható-e a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével. Régebbi kutatások során ugyanis bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek az egerek esetében elősegítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben. A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele magas, napi 900 milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást. Emellett valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

"Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas flavonoid-dózisokat szedtek" - közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens. A csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40-esek szintjén teljesítettek. Scott A. Small professzor hangsúlyozta, hogy az eredmények hitelesítéséhez nagyobb résztvevőszám szükséges. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.

A kakaóbab bizonyos gyógyító hatásait már korábban is igazolták. Összetevői között találjuk a rezveratrol nevü anyagot, amely a borban (a szőlő által) és a mogyoróban is jelen van. A rezveratrol nagyobb mennyiségben rákellenes, gyulladáscsökkentő hatással bírhat, és a szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik (tágíthatja a szív koszorúereit, megakadályozhatja a vérrögök képződését), emellett segít a vércukorszint csökkentésében.
Sajnos a kakaóbabtermelést világszerte egyre nagyobb bizonytalanság övezi. Korábban írtunk a klímaváltozás és a kakaóbab termesztés kapcsolatáról, legutóbb pedig az ebolajárvány okozta negatív hatásról, amely miatt ugyancsak folyamatosan csökken a kakaóbab termelt mennyisége. A termelt kakaó mennyiség tehát drasztikus csökkenést mutat, miközben a kereslet nő, ezért az ára hónapról hónapra emelkedik.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai