Klímaváltozás és a dráguló kakaó

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/22

Az átlagosnál szárazabb időjárás komoly visszaesést okozott a nyugat-afrikai termőterületeken. Közel 40 százalékot emelkedett a kakaóbab világpiaci ára és további drágulásra lehet számítani.

Átlagosnál szárazabb időjárás
Noha ültetvények találhatóak Dél-Amerika esőerdőiben is (főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereinél), a kakaó világtermelésének kétharmadát ma már Afrika adja. A Nemzetközi Kakaó Szövetség mindössze 4,1 millió tonna kakaóra számít ebben az idényben, miután az átlagosnál szárazabb időjárás komoly visszaesést okozott a nyugat-afrikai termőterületeken. Ezt a mennyiséget a kakaó jelenlegi kereslete 115 ezer tonnával haladhatja meg.

Az átlagosnál szárazabb időjárás oka egyértelműen a klímaváltozással áll összefüggésben. A szén-dioxid kibocsátás, az esőerdők kiírtása mind hozzájárulnak ahhoz a jelenlegi becsléshez, mely szerint 2050-re 2,5 Celsius-fokkal fog emelkedni a globális hőmérséklet, amely a kakaó világpiaci árát is az egekbe fogja emelni.

A bűvös 2050-es dátum
Peter Laderach, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ munkatársához és csapatához fűződő tanulmány szerint amennyiben az átlaghőmérséklet ilyen ütemben emelkedik, a jelenlegi termőterületek 2050-re a felére zsugorodnak.

A kakaó - így a csokoládé - ára 2010 óta már emelkedő tendenciát mutatott, igaz, korábban ez annak volt betudható, hogy Kína, mint felvevő piac egyre erőteljesebb szereplőként volt jelen, másrészt a növényt termesztő országok geopolitikai értelemben instabilitást is mutattak, az elmúlt években számos konfliktusnak voltak színhelyei.

Peter Laderach tanulmányánál még sötétebben fogalmaz a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CIAT) szintén 2011 évi tanulmánya, amely Afrikára vonatkozóan írja le a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatását. E szerint 2050-re a fő kakaótermelő vidékek súlyosan veszélyeztetetté válnak, elsősorban Ghána és Elefántcsontpart, amelyek már most is a globális kakaótermelés több mint ötven százalékát teszik ki.

A Nemzetközi Agrárkutatási Konzultációs Csoport (Consultative Group on International Agricultural Research, CGIAR) ennél még részletesebb összefoglalót közölt, a kakaón kívül a kávét és más veszélyeztetett terményeket is meghatározott, amelyekre hatással van már jelenleg is a klímaváltozás.

Tehát?
A kakaóbab termesztése speciális időjárást igényel, a növény a gyengén savanyú talajokat kedveli. Az éghajlat melegedése miatt tehát a kakaófa termesztése számára ideális környezet egyre magasabbra tolódik, viszont a nagyobb magasságokban a megfelelő termőterületekből egyre kevesebb található, így a kakaófa ültetvények az idő előrehaladtával folyamatosan zsugorodnak.

Európában nincs termesztés
Épp az éghajlat miatt, kakaófák Európában kizárólag üvegházakban élnek meg, Magyarországon például a szegedi és a vácrátóti botanikus kertekben, a budapesti pálmaházban és a Füvészkertben. Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehető, ami szinte teljes egészében importból származik. A kakaó drágulása tehát - amely a csokoládé árakra is kihat - hamarosan érezhető lesz hazánkban is.

 

forrás: MTI, met.hu, mta.hu, boon.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Zöld jövő útján a Lidl!

A fenntarthatóságra való törekvés, a környezeti károk minimalizálása ma már minden szektor számára követelmény, nem kivétel ...

Kávé és fenntarthatóság

Országunkban a kávé a legnépszerűbb élvezeti cikkek egyike, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik.