Ellenálló kávét keresnek a britek

Hír

írta: ecolounge
2015/03/24

Brit szakemberek futnak versenyt az idővel: új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynának.

Azzal már évek óta tisztában voltak az agrárszakemberek, hogy a klímaváltozás miatt számos termény, így például a kakaó és a kávé is veszélyeztetettnek minősül. Tény, hogy akárcsak a kakaó esetében, a kávé világpiaci ára is emelkedő tendenciát mutat, mindkettőből egyre kevesebb a kínálat, miközben a globális kereslet jelentősen megnövekedett az elmúlt néhány évtizedben. A világ legnagyobb kávétermelőjének számító Brazíliában tavaly kiterjedt szárazság pusztított, emiatt kevesebb kávé termett. Hasonló a helyzet Etiópiában is, ahol évek óta gyenge termést produkálnak a kávébab ültetvények. A kalkulációk szerint az idei, 2015. szeptember 30-áig tartó szezonban 84,6 millió zsák (1 zsák=60 kilogramm) Arabica típusú kávé teremhet, aminél közel 4 millió zsákkal többre lehet igény.

A britek bevállalták
A kávé a világ egyik legkedveltebb italává nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben: a becslések szerint világszerte éves szinten 500 milliárd csésze készül belőle, az egyik tradicionális fogyasztó Nagy-Britannia, ahol a fogyasztók nagyjából naponta isznak meg 70 millió csészényivel! Talán a kávé iránti imádat is szerepet játszhatott néhány londoni tudós azon döntésében, miszerint megpróbálják megmenteni a világ kávékészleteit: A Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei mondhatni versenyt futnak az idővel, ugyanis a klímaváltozás okozta melegedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynának.

Az Arabica helyettesítése
Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, arab kávét (Coffea arabica) termesztenek. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet az arab kávé. A babkávé-cserjék közül a két legismertebb az Arabica és a Robuszta, közülük is az ízesebb, aromásabb és alacsonyabb koffeintartalmú Arabica adta a világ 2014-es 148,8 millió zsákos kávéfogyasztásának közel kétharmadát. Az Arabica nagy magasságban, 1000-2000 méter magasan terem a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain. A Robuszta kávécserjék igénytelenebbek, ellenállóbbak, tűrik a hőséget és a nagy páratartalmat, és már 200-800 méteren is megteremnek, valamint több termést hoznak. A jól pörkölt Robuszta babkávét Arabica fajtákkal keverve kiváló keverékek készíthetők. A Robusztát elsősorban Nyugat-Afrikában, Vietnamban és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az Arabicát favorizálja.

124 további variáció
"A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul" - mondta Kathy Willis professzor, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek következő öt évre meghirdetett projektjének elindításakor. A kutatók a 124 további kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán ellenállóbbak a melegebb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van olyan jó, mint az arab változatnak. Amennyiben hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek, ez is aláhúzza a kutatás jelentőségét.

 

forrás: bbc.co.uk, telegraph.co.uk, MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Kávé és fenntarthatóság

Országunkban a kávé a legnépszerűbb élvezeti cikkek egyike, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik.