Kína legfiatalabb tüdőrákos betege

Hír

írta: Admin
2013/11/06

Egy nyolcéves kislány Kína legfiatalabb tüdőrákos betege. Betegségét egyértelműen a környezeti ártalmak, a levegőszennyezettség következményének tekintik - jelentette helyi forrásokból a China News Service kedden.

A Csiangszu tartományban élő kislány egy forgalmas út mentén lakott, ahol a levegő nagymértékben tartalmaz különböző szennyező anyagokat, magas a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű porszemcsék koncentrációja - közölte a kínai hírügynökséggel Feng Tung-csie, a tartományi rákkórház orvosa.

Az eset ismét ráirányította a figyelmet a helyzet súlyosságára, amelyre korábbi statisztikai adatok már figyelmeztettek. Ezek szerint például Pekingben 2001 és 2010 között 56 százalékkal nőtt a tüdőrákban elhunytak száma. A főváros hivatalos adatai szerint a férfiak körében ez a vezető daganatos halálozási ok.

Az elmúlt három évtizedben Kínában 465 százalékkal nőtt a tüdőrák miatti halálozási arány. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint évente körülbelül 600 ezer ember hal meg e betegségben. A kínai sajtóban megjelent egészségügyi szakvélemények szerint a tüdőrákos megbetegedések növekedését a következő húsz-harminc évben sem fogják tudni megállítani a légszennyezettség miatt. Az egészségügyi világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége a múlt hónapban hivatalosan is kinyilvánította, hogy a levegőszennyezettség és az ipari füst egyértelmű okozója a tüdőráknak. Ez Ázsia leggyakoribb rákbetegsége.

Két korábbi cikkünkben is értekeztünk a tüdőrákról, amely a leggyakoribb halálos betegség a fejlett ipari országokban. Nemcsak a dohányzás az oka a ráknak: A kutatók 2013-ban első alkalommal hozták nyilvánosságra a tüdődaganatok kifejlődése és a légszennyezés közötti közvetlen kapcsolatot. A nemzetközi tanulmányt a The Lancet elismert egészségügyi szakfolyóiratban adták közre. Nemrég az Oxfordi Egyetem tanulmánya is alátámasztotta a tényt, igaz más aspektusból, eurósítva: A rák ugyanis 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került 2009-ben az Európai Unió országainak.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Visszatért a szmog Pekingbe

A kínai fővárost sűrű szmog borította, a pekingi polgárokat sms-ben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre ...

Rák eurósítva

A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben.

Rákos települések

Kína Környezetvédelmi Minisztériuma feltérképezte, hogy az utóbbi években a vegyi szennyezés vezetett a „rákos ...

Fokhagyma és a tüdőrák

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata.